Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

Festivalul Internațional este un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Președintelui României și produs de Ministerul Culturii.

Festivalul a debutat duminică seara cu un concert din seria Mari Orchestre ale lumii. Pe scena de la Sala Palatului a urcat Orchestra Filarmonicii George Enescu condusă de maestrul Cristian Măcelaru, alături de violoncelistul francez Gautier Capuçon. Oficialități, actori, regizori și alți iubitori ai muzicii clasice au putut asculta Rapsodia Română de George Enescu, alături de una dintre cele mai celebre și cântate lucrări pentru solist și orchestră din istoria muzicii de Antonín Dvorak și capodopera de teatru muzical „Cavalerul rozelor” de Richard Strauss. Maestrul Cristian Măcelaru a dedicat Rapsodia Română victimelor de la Crevedia, într-un moment care a emoționat întreaga sală.

Spunea George Enescu așa: în artă, în literatură, în muzică, nimic nu este al tău decât atunci când îl dăruiești altcuiva. De aceea, motto-ul festivalului din acest an se intitulează „Generozitate prin muzică”. Tot Enescu era cel care în timpul Marelui Război cânta ca să-și folosească talentul și oferea darul muzicii celor care aveau nevoie de mângâiere. În acelaşi fel, în această seară, vrem să dedicăm Rapsodia a 2-a celor care au nevoie de o mângâiere sufletească în urma tragediei de ieri, a declarat Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului Internațional George Enescu.

Luni a debutat și seria Concertelor de la Ateneul Român, cu un concert al unei orchestre ce a scris istoria muzicii prin premiere revoluționare: Orchestra Simfonică WDR din Köln. Orchestra a fost condusă de Jörg Widmann, cu acompaniamentul solistic al violonistei Carolin Widmann. Publicul a avut ocazia să asculte lucrări compuse chiar de Jörg Widmann, compozitor, clarinetist și dirijor german a cărui operă era, la un moment dat, printre primele trei din lume în ceea ce privește prezența pe afișele mapamondului, dar și Simfonia nr. 5 în re minor op. 107, Reforma, compusă de Felix Mendelssohn.

De la ora 20:00, publicul s-a mutat la Sala Palatului, pentru opera Otello de Giuseppe Verdi. Italienii de la Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino au fost conduși de maestrul Zubin Mehta. În deschiderea concertului, publicul a asistat la un moment cu adevărat special: consilierul prezidențial Sergiu Nistor și Ministrul Culturii, Raluca Turcan, au oferit Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Comandor maestrului Zubin Mehta, Președintele de Onoare al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, ce a revenit cu această ocazie pe scena de la Sala Palatului, după o pauză de câteva ediții.  Suportul vizual pentru opera Otello a fost unul de excepție, o proiecție multimedia creată de regizorii Nona Ciobanu și Peter Kosir.

Festivalul Internațional George Enescu continuă până pe 24 septembrie. Programul detaliat se găsește aici.


Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim. Link direct.

———————————-

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.