Premierul Marcel Ciolacu: Munca diplomaților consolidează unitatea și solidaritatea, valori ce salvează vieți și schimbă destine. Mulțumesc statelor europene care ne ajută să depășim consecințele dezastrului de la Crevedia!

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu au participat astăzi la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, desfășurată în perioada 29-30 august 2023, la București, cu tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”.

”Munca dumneavoastră consolidează unitatea și solidaritatea între statele care împărtășesc aceleași valori. Iar unitatea și solidaritatea salvează vieți și schimbă destine. Un astfel de exemplu de solidaritate este sprijinul imediat pe care l-am primit în cadrul Mecanismului european de protecție civilă, pe care l-am activat zilele acestea pentru a ne ajuta să gestionăm consecințele dezastrului de la Crevedia. Le mulțumesc pe această cale statelor europene care ne-au ajutat și ne ajută să depășim aceste momente dificile”, a declarat prim-ministrul.

Premierul a adăugat că rolul diplomaților este esențial în a concepe și pune în mișcare instrumente pe care să le folosim în situații excepționale, dar și pentru a face față provocărilor de durată apărute în contextul internațional al ultimilor ani.

În acest context, premierul a subliniat că pentru Executiv dezvoltarea și evoluția României sunt definite de reziliență, sustenabilitate, transparență, echitate și eficiență.

”Guvernul pe care îl conduc oferă stabilitate, însă își asumă și amplul proiect de modernizare economică și socială a țării. Restabilirea regulilor, reformele, prosperitatea și premisele de creștere economică sănătoasă fundamentează acțiunile noastre. Dorim ca cetățenii noștri să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și de sănătate, de reducerea inegalităților. Dorim o societate deschisă, în care cetățenii se pot simți apreciați și sprijiniți”, a punctat prim-ministrul.

Premierul a afirmat că România are capacitățile necesare pentru atragerea investitorilor și consolidarea punților economice interne și externe și i-a îndemnat pe reprezentanții Corpului diplomatic să susțină activ companiile românești. În acest sens, va fi inițiat un mecanism de monitorizare și integrare a propunerilor și oportunităților de afaceri pe care MAE le va avansa către Guvern pentru evaluarea fezabilității acestora.

”Atragerea capitalului investițional străin, consolidarea relațiilor economice cu alte state, facilitarea accesului la piețe de desfacere sunt fundamentale pentru a menține și, mai ales, pentru a crește gradul de prosperitate a românilor”, a afirmat prim-ministrul, menționând atenția guvernamentală acordată proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR).

De asemenea, premierul a menționat organizarea, în 6 septembrie, a apropiatului Summit al Inițiativei celor Trei Mări, urmat, pe 7 septembrie, de Forumul de Afaceri al acestei Inițiative, o excelentă oportunitate de promovare economică, precum și demersurile pentru aderarea României la OCDE, o prioritate de prim rang a Guvernului. 

O temă la fel de importantă ca cea economică este tema securității. În acest sens, prim-ministrul a subliniat că România va continua să susțină ferm și necondiționat Ucraina, în lupta împotriva invaziei ruse și în aspirațiile sale europene și euroatlantice. Totodată, Republica Moldova rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe, obiective de politică externă ce au în vedere transformarea României într-un hub regional la Marea Neagră, un actor-cheie în domeniile energiei, agriculturii și digitalizării și un actor regional major în domeniul industriei de apărare.

Un aspect fundamental al diplomației române are în vedere raportarea la comunitățile de români din afara granițelor țării.

”Diaspora are un rol esențial în asigurarea prosperității și dezvoltarea potențialului economic al națiunii. Guvernul susține antreprenoriatul în România pentru românii din diaspora, prin programul Start-Up Nation Diaspora, dar și prin alte politici care urmăresc aceleași obiective. Cetățenii români aflați în străinătate au dreptul la cele mai bune servicii de reprezentare și consulare, iar dialogul cu comunitățile de români din străinătate trebuie să fie constant și pro-activ. Promovarea limbii și identității naționale și culturale a românilor este o prioritate pentru Guvern și vă îndemn să sprijiniți activ demersurile inter-instituționale în acest sens”, a afirmat prim-ministrul.

În acest context, premierul a solicitat pregătirea cât mai bună a procesului de vot în comunitățile de  români din străinătate, în perspectiva scrutinelor electorale care vor fi organizate anul viitor. ”Este datoria noastră să facilităm exercitarea acestui drept, în cele mai bune condiții! Guvernul va asigura organizarea eficientă a alegerilor și vă asigur că aveți toată susținerea noastră”, a subliniat prim-ministrul.

Șeful Executivului a mulțumit diplomaților pentru munca lor și i-a încurajat să creadă

”într-o politică externă fermă a României”.