13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

Astăzi, 13 septembrie a.c. cu prilejul Zilei Pompierilor din România, la împlinirea a 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a organizat o ceremonie militară în Piața Mare a municipiului Sibiu, în cinstea acestui moment special.

În 1848 la București, a avut loc o luptă sângeroasă, plină de patriotism și devotament, între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman. Această zi a fost desemnată ca zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848, iar noi suntem datori să ducem mai departe această moștenire de curaj, transformând-o într-o realitate palpabilă pentru comunitatea în care ne aflăm.

Ceremonia militară s-a desfășurat în prezența domnului prefect al județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, a domnului vicepreședintelui Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, a doamnei primar a municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, a Înalt Prea-Sfințitului Mitropolit al Ardealului, Laurențiu Streza, precum și a numeroși șefi de instituții, cărora le mulțumim pentru buna colaborare interinstituțională și pentru sprijinul permanent pe care îl acordă instituției noastre.

În cadrul ceremoniei, a fost oferit titlul de „Pompierul Anului 2023”, plutonierului adjutant Nagy Marius. Subofițerul face parte din echipa inspectoratului din toamna anului 2007, iar de-a lungul timpului și-a executat misiunile încredințate în cadrul mai multor subunități ale ISU Sibiu. Din anul 2016 activează în cadrul Detașamentului de Pompieri Sibiu, ca subofițer operativ principal, specializat ca alpinist de intervenție. În această vară, colegul nostru a participat la o misiune de salvare în cadrul căreia a dat dovadă de mult profesionalism și curaj în salvarea vieții unei persoane care în timp ce executa lucrări a căzut într-un canaladânc de aproximativ 5 m. Cu ajutorul unui sistem de coborâre cu corzi, susținut de restul echipajului, întrucât spațiul era foarte îngust, a coborât la victimă, a stabilizat-o și a extras-o în siguranță, aceasta fiind ulterior preluată de echipajul SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat. Bărbatul a scăpat cu viață, datorită intervenției prompte și eficiente pe care colegul nostru a executat-o. Plt. adj. Nagy are 38 de ani, este căsătorit și are 2 copii.

La acest ceas aniversar au fost avansați în grad înainte de expirarea stagiului minim în grad, un ofițer și șapte subofițeri care s-au remarcat în activitate, arătând mult profesionalism și devotament în îndeplinirea cu succes a tuturor misiunilor încredințate.

În încheiere, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a transmis tuturor celor prezenți gândurile sale:

„Vreau sa încep prin a-mi exprima sentimentele de gratitudine și împlinire pentru ocazia de a celebra nu doar o tradiție, ci o istorie de curaj și devotament.Ziua de 13 septembrie, ziua pompierilor, a reprezentat dintotdeauna un moment de înaltă onoare și prețuire pentru toți cei care și-au desfășurat activitatea în această nobilă armă, își desfășoară sau își doresc pe viitor să se alăture acestei familii numite pompieri.

Într-un spirit de solidaritate și empatie, convinși fiind că devotamentul de acum 175, dovedit de pompieri în Bătălia din Dealul Spirii, continuă și astăzi, prin implicarea permanentă în cadrul misiunilor la care suntem solicitați să intervenim. Ne dorim ca astăzi să onorăm cu respect și admirație, curajul permanent dovedit al structurilor de intervenție. Profit de acest prilej pentru a transmite un gând bun și o încurajare colegilor de la ISU București-Ilfovși ISU Dâmbovița, care au fost răniți în explozia din Crevedia și le urăm să se întoarcăsănătoșiatâtîn sânul familiilor cât și în marea familie a pompierilor.

În ceea ce privește activitatea Inspectoratului pentru Situațiide Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu, pe lângă misiunile de stingere a incendiilor, acordare a primului-ajutor calificat și intervenții pe întreg spectrul de misiuni de protecție civilă (de la inundații până la implicarea în gestionarea epidemiilor), fiecare zi ne aruncă în față noi provocări care duc la dezvoltarea capacităților din punct de vedere profesional și ne confirmă faptul că împreună putem să depășim orice obstacol și să ne îndeplinim menirea cu dăruire și curaj.

Vreau să aduc mulțumire în primul rând colegilor pentru dăruirea cu care și-au dus la îndeplinire de fiecare dată misiunile; misiuni ce devin de la an la an tot mai complexe, precum și familiilor acestora pentru susținerea necondiționată.De asemenea, vreau să mulțumesc tuturor instituțiilor de la nivelul județului Sibiu, alături de care am intervenit pe parcursul derulării misiunilor noastre, convinși fiind că împreună am creat un sistem funcțional bazat pe încredere, colaborare și sprijin reciproc, gata oricând să ne unim forțele și să putem acționa la nevoie.

Cetățenilor sibieni, doresc să le transmit că vom continua să fim dedicați, să fim uniți și să ne îndeplinim cu succes această onorabilă misiune. Suntem mereu alături de voi, cu fiecare pas și în fiecare împrejurare și vă asigur că suntem determinați să facem față provocărilor, iar cu fiecare exercițiu, cu fiecare intervenție, devenim mai bine pregătiți, mai eficienți și mai conectați ca echipă.

La mulți ani, dragi pompieri!”