Consiliul Județean Sibiu are asigurați primii bani pentru dezvoltarea Sistemului de management integrat al deșeurilor

17,9 milioane Euro sunt destinați achiziției de  recipiente pentru colectarea deșeurilor

Astăzi, 22 septembrie ac, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a semnat contractul de finanțare al Proiectului „Recipiente de colectare a deșeurilor”, ca primă parte a programului menit să extindă și să modernizeze actualul sistem de gestionare a deșeurilor, funcțional în județul Sibiu.

Potrivit documentului, Consiliul Județean Sibiu va achiziționa 237.445 de recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pe următoarele categorii:

– Pubele de 120 l pentru deșeuri biodegradabile și reziduale;

– Pubele de 240 l pentru plastic/metal și hârtie/carton;

– Containere de 1,1 mc pentru deșeuri reziduale, biodegradabile, sticlă, plastic/metal și hârtie/carton;

– Containere de 3 mc, tip „clopot”, pentru textile, plastic/metal și hârtie/carton.

Toate recipientele vor fi dotate cu dispozitive electronice tip RFID, care vor permite identificarea locului în care este amplasat containerului, a tipului de deșeu,  precum și a numărului de goliri, ajutând astfel la implementarea principiului „Plătește pentru cât arunci”.

Valoarea totală a contractului este de 17,9 milioane Euro, din care 11,78 milioane Euro sunt asigurați din bugetul Uniunii Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și bugetul național, 3,26 milioane Euro este contribuția proprie a Consiliului Județean Sibiu, la care se adaugă TVA de 2,86 milioane Euro, sumă ce va fi recuperată de la bugetul de stat.

Toate recipientele vor fi distribuite către primării, pentru a sprijini comunitățile locale din județul Sibiu în privința colectării selective a deșeurilor.

Obținerea celor 17,9 milioane Euro, cu ajutorul cărora a început extinderea și modernizarea sistemul județean de gestionare a deșeurilor, a fost posibilă după realizarea Studiului de fezabilitate și a întregii documentații care a stat la baza acestuia, banii pentru acestea fiind asigurați tot din fonduri europene, de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Aceleași documentații vor permite accesarea de noi fonduri europene nerambursabile prin următorul ciclu de finanțare al Uniunii Europene, Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021 -2027.

Astfel, Consiliul Județean Sibiu va continua dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor prin construirea a două stații de transfer și a unui Centru de tratare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială.

„Suntem în situația de a avea primele rezultate concrete ale acestui proiect amplu, ce a presupus studii și documentații tehnice laborioase, consultări publice și o permanentă adaptare la noutățile legislative și la liniile de finanțare europene disponibile. Sunt aproape 18 milioane de Euro prin care ajutăm cetățenii să selecteze deșeurile, crescând astfel rata de reciclare a acestora. Vom continua cu noi investiții, prin PODD, îmbunătățind sistemul județean de management al deșeurilor. Rămânem consecvenți principiului conform căruia locuitorii județului Sibiu trebuie să beneficieze de servicii publice mai bune, aceasta fiind și motivul pentru care am aplicat și vom aplica  pe toate liniile de finanțare ale Uniunii Europene”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.