Campania face parte din Proiectul „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, Proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021. Evenimentul a avut loc la Deva cu ocazia Zilei Internaționale a Fetelor, pe 11 octombrie 2023, sărbătorită în întreaga lume pentru a promova drepturile fetelor.
„Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse implementează prin ANES, cu sprijinul partenerilor locali și colaborarea cu instituțiile cu atribuții în domeniu, proiectul Predefinit „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” , proiect ce aduce în prim-plan subiecte constant prezente pe agenda ministerului, reducerea violenței în familie și a violenței împotriva femeilor și a fetelor. Ministerul pe care îl conduc susține prin toate politicile, proiectele și programele sale eliminarea tuturor formelor de abuz și violență împotriva fetelor și femeilor, accesul la educație de calitate, inclusiv la educație pentru sănătate, și susține fetele să își atingă potențialul maxim și să devină lideri ale comunităților lor”, a declarat Natalia Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
„Discriminarea de gen și violența împotriva femeilor și fetelor sunt probleme reale și grave în societatea românească, cu mii de victime în fiecare an. Avem nevoie de măsuri active, care să contribuie la crearea unei lumi a șanselor și oportunităților egale. Fiecare destin e important, fiecare voce trebuie auzită. Este timpul ca noi toți să ne asumăm responsabilitatea – cu și pentru fete – și să investim într-un viitor care crede în deplina afirmare a potențialului lor! Fiecare dintre noi are o misiune importantă, însă, doar împreună, putem transforma drepturile fetelor și femeilor în realitate, prin forța și solidaritatea care trebuie să ne unească în promovarea acestei cauze! ”, a declarat Luminița Popescu, Secretar de Stat, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
„Îmi doresc să devin adult într-o lume în care fiecare femeie și fată este tratată cu respect, într-o țară în care să nu mai citim despre fete și femei agresate pe stradă și în familie, în care fiecare fată să își poată urma visele și să devină lideri ai comunităților lor”, a afirmat Denisa, Membră a Boardului Copiilor din România susținut de UNICEF.
„UNICEF continuă să pledeze public cu privire la importanța investirii de resurse pentru realizarea drepturilor tuturor adolescentelor. Este o investiție în viitorul societății noastre. O altă prioritate cheie pentru UNICEF în România a fost sprijinirea adolescentelor de a participa în mod semnificativ la procesele de luare a deciziilor. Am sprijinit înființarea unor organisme consultative ale copiilor în mai multe localități din România și invităm autoritățile locale din întreaga țară să preia această inițiativă. Acest lucru vă va oferi șansa de a asculta de la copii despre problemele care contează pentru ei„, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
„Fetele din România au nevoie de politici publice care sa încurajeze egalitatea de tratament între femei și bărbați, să combată discriminarea și violenta de gen. Astfel de politici permit fetele să aibă încredere în forțele proprii, să își atingă potențialul, să își urmeze visele. Fetele de azi sunt femeile de mâine pe care le dorim puternice și conștiente de drepturile lor – iar pentru asta trebuie să acționăm coordonat și împreună”, a afirmat Victoria Stoiciu, Consilier de stat în Guvernul României.