Vineri, 20 octombrie 2023, ora 13:00 , la Palatul Brukenthal, sala 79, curtea a II-a, Piața Mare, nr. 4 va avea loc vernisajul expoziției: „…skoro damoi! Speranță și disperare. Hoffnung und Verzweiflung”, curatori dr. Irmgard Sedler, dr. Alexandru Constantin Chituță, parteneri: Muzeul Transilvănean Gundelsheim, Forumul Democrat al Germanilor din România.
Skoro damoi, afirmația mereu repetată despre întoarcerea iminentă acasă a celor deportați din Transilvania în lagărele de muncă rusești, a fost inițial condensată în comunitățile de lagăre din Donbass, Urali și Siberia într-un cifru al speranței care mobilizează forțele și susține viața, pentru ca mai târziu, când a fost demascat ca zvon propagandistic despre întoarcerea acasă, să se transforme într-o expresie a dezamăgirii, resemnării și chiar a disperării. Cu acest titlu din sfera emoționalului, expoziția se referă doar la un singur aspect principal în contextul celor trei niveluri importante de prezentare – evenimentul deportării trăit subiectiv, așa cum îl confruntă vizitatorul din jurnalele originale, din reconstituirea din memorie în interviuri, din numeroasele scrisori și fotografii din lagăre în procesarea muzeală. Faptele istorice formează linia directoare pe un al doilea nivel de prezentare. Este vorba de evenimentele cronologice legate de deportarea femeilor și bărbaților transilvăneni sași în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică în legătură cu consecințele celui de-al Doilea Război Mondial.
Vineri, 20 octombrie, ora 14:00, la Palatul Brukenthal, Cabinetul de Stampe, Nr. 4, va avea loc vernisajul expoziției „Legendele Olimpului. Scena mitologică în Colecția de Gravură Italiană a Muzeului Național Brukenthal”,curatori Raluca-Georgiana Cobuz, Alexandra Postelnicu.
Valoroasa colecție de grafică italiană păstrată la Muzeul Național Brukenthal conține o diversitate considerabilă de gravuri cu teme mitologice. Acest compendiu iconografic cuprinde atât reprezentări ale unor scene specifice din literatura antică, cât și imagini ale divinităților individuale. Această caracteristică a conferit consistență ideii de a concepe un proiect bogat, având ca obiectiv principal, acela de a conduce vizitatorul și observatorul într-o călătorie prin istoria gravurilor, permițând, astfel, o revocare vie și vibrantă a mitului în sine, prin încântătoarea viziune artistică a celor mai mari pictori și gravori italieni care s-au remarcat în perioada cuprinsă între secolele al XV-lea și al XIX-lea, prezenți în colecția muzeului.