Mijlocul lunii octombrie a fost dedicat comemorării a 161 de ani de la nașterea comandorului Alexandru Cătuneanu, considerat părintele hidrografiei românești și cel care, acum un veac, a realizat prima hartă a costei românești a Mării Negre, document istoric premiat internațional și care îi poartă numele.
Astfel, în perioada 17 – 18 octombrie, reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Navale, Direcției Hidrografice Maritime și ai Flotilei Fluviale au participat la activitățile dedicate inaugurării Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii, județul Iași.
Evenimentul, organizat de autoritățile locale, în parteneriat cu cele două instituții de învățământ din comuna Ciurea, a adus un omagiu prestigiului comandorului Alexandru Cătuneanu, rememorând astfel contribuția sa deosebită la dezvoltarea Forțelor Navale Române. În cinstea aniversării a 161 de ani de la nașterea eroului marinar, militarii Brigăzii 15 Mecanizată Iași au organizat o ceremonie militară și religioasă. Cu această ocazie, un sobor de preoți a oficiat o slujbă în memoria comandorului Cătuneanu și a binecuvântat clădirea noului liceu care îi poartă numele.
În semn de apreciere, oficialii locali și militarii din Statul Major al Forțelor Navale au depus coroane de flori la bustul comandorului Alexandru Cătuneanu, din Parcul Memorial „Ciurea 1917”.
La ceremonie au fost prezenți prefectul județului Iași, Petru Cojocaru, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, directorul Statului Major al Forțelor Navale, comandorul Hristea Butnaru, șeful Direcției Hidrografice Maritime, comandorul Lucian Grigorescu, comandantul Flotilei Fluviale de la Brăila, comandorul Nicu Chirea, inspectorul școlar general al județului Iași, prof. Luciana Antoci, precum și invitați ai instituțiilor de învățământ din comuna Ciurea, Primăriei și Consiliului Local Ciurea.
Oaspeți de seamă ai evenimentului au fost strănepotul comandorului Alexandru Cătuneanu, Alexandru Pană și cei doi artizani ai legăturilor dintre Forțele Navale Române și autoritățile locale din comuna Ciurea, contraamiralul (r) Marian Săvulescu și dr. Mariana Păvăloiu, profesor asociat în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. În 2016, aceștia din urmă, se aflau în fruntea delegației Statului Major al Forțelor Navale care pornea la drum cu proiectul de omagiere a comandorului Alexandru Cătuneanu, trecut prematur la cele veșnice, în tragedia feroviară de la Ciurea, din 1917.
Evenimentul omagial din comuna ieșeană a fost și prilejul ideal pentru strănepotul comandorului Alexandru Cătuneanu de a oferi cinci burse de merit, în valoare de 1.500 de lei fiecare, elevilor de clasa a IX-a care au absolvit, anul acesta, ciclul gimnazial cu cele mai mari medii.
Prezența reprezentanților Forțelor Navale Române la Ciurea s-a concretizat și printr-o acțiune de promovare a învățământului militar de marină în rândul elevilor din comună. Mai mult decât atât, militarii au stat de vorbă cu generația nouă și au împărtășit cu adolescenții experiențe din decursul carierelor lor și amintiri din vremea când încă se aflau pe băncile instituțiilor militare de învățământ de la Constanța.
De asemenea, spre încântarea elevilor de gimnaziu, militarii din cadrul Flotilei Fluviale au organizat activități sportive și jocuri marinărești.
Cu un corp de clădire complet nou, cu spații de învățare luminoase și prietenoase, Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii a fost dat în folosință în vara acestui an și are deja toate premisele să evolueze rapid și exemplar, în anii următori, şcolarizând un număr semnificativ de elevi atât din comuna Ciurea, dar și din împrejurimi. În plus, liceul pornește la drum cu un corp profesoral motivat și dornic de performanță, care își propune să ducă instituția de învățământ la un nivel ridicat al excelenței în educație.
Prezența marinarilor militari la acest eveniment confirmă susținerea activă pe care Forțele Navale Române o arată pentru dezvoltarea culturală și educațională a comunității din comuna Ciurea, precum și respectul manifestat față de tradițiile, istoria și valorile culturale ale României.