Expoziția PATRU SECOLE DE PORTRET oferă o călătorie în timp, ce prilejuiește întâlnirea cu personalități ale altor epoci, cu tipuri reprezentative (de caracter, etnie, meserie, clasă socială etc.), cu personaje perfect anonime sau cu modele excentrice și/sau exotice într-o selecție de lucrări din colecțiile Muzeului Național Brukenthal, ce acoperă circa patru secole (sfârșitul sec. al XVI-lea – începutul sec. XX).

Portretele expuse sunt adevărate „ferestre” spre istoria altor epoci, văzută prin „cazuri” individuale, intermediată de talentul,empatia și puterea de analiză și cercetare fizionomică a artistului și readuse în memoria privitorului prin munca migăloasă a restauratorului și cercetările istoricului de artă. Scoțând în evidenţă trăsături generale, comune cu restul umanităţii, dar și elemente individuale, ținând de fizionomia personajului și de statutul său social, portretul ne dezvăluie cum ajunge modelul să fie deosebit de orice alt personaj, ba chiar de el însuşi, într-un anumit moment al vieții sale. Portretul reprezintă, până la urmă, un compromis între așteptările modelului și priceperea artistului (pictor, desenator, sculptor) care, prin capacitatea sa de introspecție psihologică, poate ajunge dincolo de aspectele tehnice, de simpla reproducere a unei fizionomii.

Pe simeza expoziției se regăsesc portrete de monarhi, de comandați militari celebri, de prelați, de haiduci răzbunători sau burghezi blazați, de frumoase doamne și domnițe în costume de epocă, de chipuri dârze, figuri melancolice, meditative sau expresii ale unor trăiri profunde, într-o paletă largă de abordări stilistice, de la portretul renascentist, la cel naturalist.

Printre artiștii prezenți în expoziție se numără: Antiveduto Grammatica, Daniël Mijtens cel Bătrân, Jacques Des Rousseaux, Philipp Ferdinand de Hamilton, Johann Gottfried Auerbach, Mișu Popp, Anton Einsle, Karl Pavlovich Bryullov, Jules Pascin, Sava Albescu, Ion Georgescu, Maria Drăgan Cabadaieff, Hans Mauer, Ernst Richard Boege etc.