Duminică, 29 octombrie, România va trece la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, vom “câştiga” o oră suplimentară de somn, deoarece ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ora 4 devine ora 3.
Schimbarea orei de vară în cea de iarnă are ca scop principal economisirea de energie electrică şi folosirea luminii naturale cât mai mult timp.
Cu toate acestea, schimbarea orei poate avea un impact asupra rutinei zilnice a oamenilor, provocând adesea disconfort, iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei sau reducerea funcţiei imunitare.
În ciuda bulversării, specialiştii recomandă trezirea la aceeaşi oră dimineaţa şi păstrarea unui ritm regulat de somn.
Modificarea orei se aplică în toată Uniunea Europeană, iar majoritatea ţărilor membre schimbă ceasurile în acelaşi weekend.
Totuşi, există discuţii despre posibilitatea de a renunţa la schimbarea orei în viitor, pentru a păstra “o singură oră” pe tot parcursul anului.
Ţara noastră a instaurat acest sistem al schimbării orei în 1932, însă a rămas valabil doar 11 ani, până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu, valabil şi astăzi, notează Digi24.ro.
sursa: www.ebihoreanul.ro