Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, găzduiește și organizează cea de-a XII-a ediție a conferinței Marketingul și educația în muzee. Evenimentul va avea loc în perioada 1-4 noiembrie 2023. Lucrările prezentate aici vor constitui o sinteză a activităților cu caracter educational și de marketing realizate de 30 de participanți din țară și din străinătate.
,,Reprezentanții organizațiilor și muzeelor vor aduce în discuție o problematică diversă si perspective noi asupra abordării specificului acestor instituții, care se dezvoltă în funcție de contextul, de colecțiile și de resursele pe care le dețin. Adaptarea resurselor la cerințele publicului și, de asemenea, studiul constant al transformărilor acestora, sunt aspecte importante pentru a putea oferi produse și activități educaționale de calitate. Astfel, vor fi prezentate programe și instrumente adaptate necesităților publicului din prezent și, de asemenea, vor putea fi realizate analize ale evoluției acestora în funcție de condițiile socio-culturale și chiar antropologice, recente și prezente.”, a declarat Raluca Andrei, șef serviciu Educație și Interpretare Patrimoniu Muzeul ASTRA
Pe lângă lucrările desfășurate în plen în cadrul sesiunii, vor fi prezenți speakeri internaționali care vor susține discursuri de specialitate. Alături de Ciprian Anghel Ștefan, Director General al Muzeului ASTRA, vor vorbi despre temele de interes ale conferinței: Conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director General al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Cuturală din București, Tone Erlien MYRVOLD, Cercetător la Centrul Norvegian pentru Muzică Tradițională și Dans, din Norvegia, Prof. Dr. Habil. Alexandra ZBUCHEA, Prodecan al Facultății de Management, SNSPA din București și Patrick LEHNES, Cercetător la Institutul pentru Științe Sociale de Mediu și Geografie, din cadrul Universității din Freiburg, Germania.
,,Marketingul și educația sunt elemente vitale pentru dezvoltarea programelor culturale și transmiterea asociată cu asumarea rolului de educator pentru dezvoltarea sustenabilă a societății, răspunzând practic la provocările generate de schimbările climatice și contextul internațional. Și da! Muzeele livrează starea de bine!”, a declarat
Ciprian Anghel Ștefan, Director General al Muzeului ASTRA.
În cadrul conferinței va fi prezentat și volumul dedicat evenimentului, publicația Marketingul și educația în muzee, volum ce conține lucrările de specialitate ale conferinței care a avut loc în anul 2022.
Ziua de 1 noiembrie este dedicată unui tur ghidat la gospodăriile incluse în programul de mediere culturală – Memoria secretă a obiectelor, iar în data de 4 noiembrie va avea loc prezentarea documentarului Ceata de feciori din satul Rucăr, film realizat de Muzeul ASTRA in cadrul proiectului Internațional Dans as ICH.
Susținerea lucrărilor va avea loc în Sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural, în perioada 02-03 noiembrie 2023, în intervalul orar 10.00-17.00 și va putea fi urmărită online la adresa:
Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/8755477450?pwd=WUJYTkdiRUQ2VGNDUk9vRVhJL1lUQT09
Meeting ID: 875 547 7450
Passcode: YwjSj6
Miercuri, 1 noiembrie 2023
13.00 – 14.00 Primirea invitaților – Muzeul în aer liber, Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural.
14.00 – 18.00 ,,Memoria secretă a obiectelor” – Circuit expozițional la gospodăria-atelier de dogar din Nereju, județul Vrancea, gospodăria-atelier de olar din Horezu, județul Vâlcea, duplexul de gospodării de olar din Găleșoaia, județul Gorj și gospodăria de țesător de straie vâltorite din Săpânța, județul Maramureș.
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, str. Pădurea Dumbrava, nr. 16
Joi, 2 noiembrie 2023
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural
Interval orar: 10.00 – 12.00
Moderator: Dr. Raluca Ioana ANDREI
09.00 – 10.00 Primirea invitaților, înregistrarea participanților, distribuirea kit-urilor de participare.
10.00 – 10.30 Ciprian Anghel ȘTEFAN, Director General,Muzeul ASTRA, Sibiu.
10.30 – 11.00 Conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Cuturală, București.
11.00 – 11.30Ioana DAN, Director Marketing și Educație, Muzeul ASTRA, Sibiu.
11.30 – 12.00 Discuții / Pauză de cafea
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural
Interval orar: 12.00 – 14.00
Moderator: Dr. Raluca Ioana ANDREI
12.00 – 12.30 Tone Erlien MYRVOLD, Researcher at the Norwegian centre for traditional music and dance, Norway.
Can you relate to a dance from the past?
This presentation is about the concept of events of practice exhibitions in the project Dancing museums. I will also talk about youth dance programmes in museums that have been initiated and produced by the Norwegian Centre for Traditional Music and Dance (Sff). This presentation explores how we can facilitate a dialogue amongst the youth on the relevance of the old dance recordings, and how we can influence the way young people understand their own dance expressions. I will also discuss whether conversations about dance and dance traditions combined with dance instruction make the links between the older and the younger generations’ dance expressions any easier.
12.30 – 13.00 Coralia COSTAȘ, Șef secție – Relații Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe,Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Medierea asistată de instrumente IT a patrimoniului imaterial în cadrul proiectului Erasmus+ „iNTANGIBLE: Digitizing Intangible Heritage Amidst the Digital Shift”
În cadrul comunicării vor fi abordate concepte cheie precum cele de digitizare și digitalizare a patrimoniului cultural imaterial, împreună cu necesitatea formării profesionale în domeniul medierii digitale pentru a permite o perpetuare cât mai profundă a conținutului, tehnicilor și practicilor moștenite de la înaintași în contextul contemporan puternic ancorat în tehnologie. Se vor prezenta principalele rezultate obținute în cadrul proiectului Erasmus+„iNTANGIBLE: Digitizing Intangible Heritage Amidst the Digital Shift”.
13.00 – 13.30Mona Silvia TIMOFTE, Educator muzeal și formator, Asociația Da’DeCe, București.
Valorificarea patrimoniului muzeal în activitatea didactică. Studiu de caz: Da’ de ce să aduc muzeul la școală.
Atunci când elevii nu pot vizita muzee, acestea pot fi aduse în școli valorificând patrimoniului muzeal în activitatea didactică de zi cu zi. Prin parteneriate între muzee, organizații culturale și școli, profesorii pot fi susținuți și formați profesional să folosească colecțiile muzeale ca mijloc de instruire în cadrul unor strategii didactice de predare integrată. Proiectul „Da’ de ce să aduc muzeul la școală” estefinanțat de AFCN și implementat de Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic București și Muzeul Municipiului București.
13.30 – 14.00Angelica CURLIȘCĂ, Biolog, Șef Secția Delfinariu, Mineralogie, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Tendințe în strategiile actuale de marketing.Pentru muzeele cu patrimoniu viu.
Lucrarea de față urmărește, pe cât posibil, indentificarea caracteristicilor activității de marketing în muzeele cu patrimoniu viu în vederea identificării măsurilor care trebuie luate pentru dezvoltarea acestui domeniu al marketingului.
Patrimoniul viu al, pentru cea mai mare parte a vizitatorilor, reprezintă nu o colecție științifică, o sursă de educație ci doar un mod de a-și petrece timpul plăcut în vacanță. Strategiile de marketing ale Complexelor Muzeale de Științe ale Naturii se află în curs de modificare, mutând centrul de greutate de la partea de entertainment, către partea educativă, de promovare și consolidare a practicilor de conservare, de creștere a gradului de conștientizare și de implicare a publicului față de problemele actuale de mediu, și nu numai.
14.00 – 15.00 Prânz
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural
Interval orar: 15.00 – 16.30
Moderator: Dr. Cristina KIRU
15.00 – 15.20Dr.Liviu Răzvan PRIPON, Secretar, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
Problema gândirii taxonomice. Asumare sau abandon în practica și educația muzeală contemporană?
În lucrarea de față ne propunem să analizăm rolul ansamblurilor sistematice din expozițiile muzeale, în particular cele de istorie naturală. Din punct de vedere teoretic, analiza urmărește evaluarea importanței taxonomiei pentru experiența vizitatorului din perspectiva cunoașterii naturii. Analiza are ca bază concretă comparația dintre expoziția de bază a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu și cea a Muzeului Zoologic din Cluj-Napoca. În același timp subliniem o modalitate specifică muzeului, care intervine în fundamentarea cunoașterii bazate pe rațiune și conectivitate cu obiectul autentic (o cunoaștere reală).
15.20 – 15.40 Cristina TOMA, Manager/ Despina HAȘEGAN, Muzeograf, Muzeul Hărților, București.
Călătoria Novei
Ce este relevanța? Și cum facem ca un muzeu să fie relevant pentru publicul său? În contextul în care, cu puține excepții, muzeele din România au în continuare puțini vizitatori tineri, Muzeul Hărților din București a dezvoltat o aplicație de AR destinată copiilor de 10-14 ani, cadrelor didactice și familiilor. Această aplicație, numită ”Călătoria Novei”, urmărește să promoveze patrimoniul muzeului către copii, pornind de la programa școlară de istorie și geografie. Ne-am propus să reducem falia dintre educația formală și cea nonformală și să creștem interesul tinerilor pentru patrimoniu.
15.40 – 16.00 Tinela Maria PĂTRUȚ, Muzeograf / Sabina LUNGU, Muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu.
Activități semi-asistate și neasistate în Muzeul ASTRA. Provocări și realizări.
Pentru Departamentul de Marketing și Educație, anul 2020 a venit cu mari provocări, dar a fost și punctul de pornire în elaborarea și implementarea unor noi activități educaționale inedite și de impact. A fost necesară o nouă abordare în modul de raportare la publicul țintă, prin intermediul unor activități adaptate la noile condiții economice și sociale, tinând cont de câteva recomandări sanitare cu privire la interacțiune umană minimă și distanțare fizică. Vă prezentăm provocările pe care le-am întâmpinat în realizarea acestor activități, modul de implementare și feedback-ul avut din partea participanților.
16.00-16.30 Discuții / Pauză de cafea
Vizită – Casa Artelor și prezentarea proiectului Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.) – CALL03-13, Piața Mică, nr.21.
Interval orar:17.00 – 19.00
Prezintă: Mirela Iancu – Director General Adjunct, Muzeul ASTRA
Ioana Dan – Director Marketing și Educație, Muzeul ASTRA
19.00 Cină
Vineri, 3 noiembrie 2023
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural
Interval orar: 10.00 – 12.00
Moderator: Oana Dichel
09.00 – 10.00 Primirea invitaților, distribuirea kit-urilor de participare.
10.00 – 10.30Prof. Dr. Habil. Alexandra ZBUCHEA, ProdecanFacultatea de Management, SNSPA, București.
Potențialul Inteligenței Artificiale în Transformarea Marketingului Muzeelor
Inteligența artificială (IA) nu este numai un termen la modă, care atrage atenția și este tot mai des întâlnit în contexte extrem de diverse, atât personale cât și profesionale. IA este extrem de utilă în cele mai diverse organizații, inclusiv în cazul muzeelor, indiferent de caracteristicile acestora. Principalele aspecte, precum și cum anume putem integra unele instrumente IA în activitatea de marketing muzeal vor fi discutate în această prelegere. Este important de avut în vedere păstrarea unui echilibru între tehnologie și umanitate pentru a menține esența și unicitatea muzeelor.
10.30 – 10.50 Lila PASSIMA,Coordonator Secție Educație muzeală, Muzeul Național al Țăranului Român, București.
Descoperă muzeul singur
Atelier de muzeografie participativă, discuții pe marginea expoziției Piua! -joacă, jocuri, jucării.Pentru a nu rămîne anacronic, muzeul (cu precădere cel etnologic) trebuie să-și regîndească modul de expunere, relația cu obiectul, să capete un caracter experimental, interdisciplinar cu o viziune integratoare a mai multor teritorii de explorare: narativ, vizual, senzorial, tactil.
10.50 – 11.10 Prof.Daniela Ramona BOTOȘ,Muzeul de Științele Naturii din Târgu-Mureș.
Pedagogie muzeală la Muzeul de Științele Naturii din Târgu-Mureș – trecut, prezent și viitor
Începuturile, modeste, în aria pedagogiei muzeale la Muzeul Județean Mureș, în anii 2007 – 2010, au evidențiat interesul cadrelor didactice, copiilor şi elevilor pentru derularea de activități educative în muzeu. Toate acestea au generat activități în colaborare cu instituții de învățământ, unele dintre acestea derulate prin protocoale de colaborare. Prezentăm aici câteva exemple de asemenea colaborări, care au avut succes și impact incontestabil.
11.10 –11.30 Alexandra OLTEANU – BUCUR,Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, Târgoviște.
Casa romanței, un muzeu – spectacol
Articolul marchează șase ani de activitate ai Muzeului „Casa Romanței”, dar și 56 de ani de la prima ediție a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, și ilustrează diverse manifestări organizate în cadrul acestui muzeu, deschis la Târgoviște în 2017. Aliniat acelor muzee dedicate unui singur gen de muzică: fado-ului, jazz-ului și lied-ului, unul dintre scopurile sale îl reprezintă înscrierea Romanței în patrimoniul imaterial al umanității.
11.30 – 12.00 Discuții / Pauză de cafea
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural
Interval orar:12.00 – 14.00
Moderator: Ioana Dan
12.00 – 13.00 Patrick LEHNES, Researcher at the Institute of Environmental Social Sciences and Geography at the University of Freiburg, Germany.
Heritage Interpretation in times of diversity and change
The main part of the presentation would use first-hand experience through practical exercises to explore ‘interpretation as a mental activity’ against the background of a person’s preconceived meaning-system. This involves several steps from sense perception to the appropriation of meanings from a new interpretive encounter. This leads to a conceptual framework which allows heritage interpreters to identify potential issues and opportunities in working with diverse audiences and stakeholders.It is important to develop inclusive interpretations from multiple perspectives for diverse audiences together with the diverse stakeholders (as participators or cocreators), to develop value oriented interpretations which resonate with today’s issues of social and cultural change and provide opportunities for transformative learning.
13.00 – 13.30 Adriana SCRIPCARU,Președinte al asociației și coordonator de programe culturale, Fundatia Școala de la Piscu.
Școala de la Piscu: experiența noastră- muzeu, ateliere, carte, film.
Școala de la Piscu este un concept clădit de-a lungul a 18 ani de trăit, cercetat, colecționat, la Piscu/Ilfov, un vechi sat de olari din apropierea Bucureștiului, odinioară în adâncul Codrului Vlăsiei. Promovăm patrimoniul cultural local și ne întindem preocuparea acolo unde este cerută. Pe lângă workshopuri, școli de vară, ghidaje despre patrimoniul cultural, am dezvoltat în timp o zonă editorială ”patrimoniul cultural pe înțelesul tuturor” și o zonă video ”Lecția de patrimoniu”.
13.30 – 14.00Raluca OPREA – MINOIU, Șef Birou Creativitate, Ana Petrovici, Ilica Pop, Secția Educație muzeală, Muzeul Național al Țăranului Român, București.
Accesibilizarea: de la excepție la normalitate
Dorim să vă invităm într-o călătorie emoțională. Am putea să-i spunem și studiu de caz, dar preferăm să ne păstrăm într-o lume a poveștilor, atât de utile în accesibilizarea patrimoniului muzeal tuturor curioșilor, mari și mici, tipici sau neurodiverși. Vă vom povesti cum un sociolog, un artist păpușar, un artist plastic și un arhitect au împrietenit un muzeu cu copiii, cu adolescenții, cu persoanele nevăzătoare sau cu refugiații, cu persoanele neurodiverse sau cu comportamente deviante ori copii proveniți din medii defavorizate.
14.00 – 15.00 Prânz
Prezentarea lucrărilor: Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural
Interval orar: 14.30 – 16.00
Moderator: Sabina Lungu
15.00 – 15.20 Monica VASINCU, Unitatea de Management a Proiectului, București.
15.20-15.40 Luis MATEESCU, Muzeograf /Octavia GHIȚOAICA, Muzeograf, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu Severin.
Caleidoscop de activități retrospective
În timpul anului, muzeul a desfășurat o serie de activități captivante și educative. Este vorba despre activitățile desfășurate de la începutul anului:
Ziua lecturii (valorificarea lecturilor suplimentare ale elevilor prin realizarea unor proiecte de prezentare în grup sau individual, formarea unei atitudini de responsabilitate si respect fata de carte, chestionare, dezbateri); Săptămânaverde (copiilor li sa explicat despre efectele defrișărilor si importanta reciclării selective); Școala altfel (realizare ateliere de creație tematice); Școala de vara (diverse activități, ateliere de creație, ateliere de olărit, de pielărie, de prelucrarea lemnului, cursuri de dans, animație pentru copii, karaoke, jocuri de îndemânare, jocuri de șah).
15.40 – 16.00Claudia MAXIM, Referent de specialitate – Marketing, Complexul Muzeal Național Neamț, Piatra Neamț.
Patrimoniul Cucuteni mai aproape de inima publicului
Iată un proiect care a deschis ușile Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni unei noi categorii de public – tinerii. Obiectivele proiectului au inclus consolidarea vizibilității Complexului Muzeal Național Neamț și a Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, crearea unei imagini moderne pentru o audiență mai tânără, sporirea veniturilor muzeului și extinderea demografică a vizitatorilor. Parteneriatul cu două entități private a fost cel care dus la îndeplinirea obiectivelor de mai sus, într-o maniera suprinzătoare și atractivă pentru publicul tânăr.
Succesul a rezultat din alinierea produselor cu valorile noastre culturale, expunerea acestora în muzeu, înregistrarea unei creșteri semnificative a vânzărilor și atingerea unor audiențe diverse prin parteneriate cu librării și galerii de artă. Eforturile naționale de relații publice, inclusiv apariții la televiziune, au amplificat impactul proiectului.
16.00 – 16.20 Liliana LIRCĂ, muzeograf/reprezentant PR,Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș.
Arta povestirii / Storytelling la Muzeul Județean Mureș
Cui ne adresăm și ce tip povești spunem? De la limbajul folosit în comunicarea cu jurnaliștii, la parteneri, până la interacțiunea directă cu vizitatorul, fie că vorbim de o comunicare internă eficientă sau de interacțiunea virtuală prin canalele de social media, totul se măsoară în final la tipul de experiența pe care îl are omul într-unul din sediile Muzeului Județean Mureș. Lucrarea are la bază planul de comunicare realizat deMuzeu pe anul 2023 privind conținutul, evenimentele și activitățile de pedagogie muzeală pe care muzeul le-a planificat, implementat și evaluat în prima parte a anului.
16.20 – 16.40 Liviu VELȚAN, Muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu.
Atelierele apicole ale anului 2023 în Muzeul ASTRA
Activitatea apicolă desfășurată în cadrul Muzeului ASTRA în ultimii 4 ani a inclus o diversitate a programelor culturale și educative. Fie că este vorba de Târgul de Jucării, Școala în satul tradițional sauNoaptea Cercetătorilor, programeleMuzeului ASTRA cu tematică apicolă tradițională și modernă a fost abordată ca parte integrantă a programului cultural și educațional. Ca și activitate practică este inclusă o vizită la trei gospodării ale muzeului în aer liber unde latura apicolă este bine reprezentată: gospodăria de agricultor din Desești, Maramureș, gospodăria și teascul de boștină din Sebeșul de Jos, județul Sibiu și gospodăria de olar din Găleșoaia, județul Gorj.
16.40 – 17.00Dr.Raluca ANDREI, Șef serviciu, Educație și Interpretare Patrimoniu,
Dr.Cristina Kiru, Muzeograf,Muzeul ASTRA, Sibiu.
Povești meșteșugite la muzeu. Mediere culturlă prin lectură
Lucrarea vine să prezinte forma de mediere culturală prin lectură și, respectiv, storytelling, având la bază publicații realizate de serviciul Educație în colaborare cu muzeografii specialiști din cadrul muzeului Astra. Astfel, rezultatele acestor colaborări, respectiv primele trei broșuri cu tematică legată de meșteșugurile care se regăsesc în gospodăriile din muzeu, respectiv oierit, pescuit și albinărit (apicultură), aduc crearea unei legături care facilitează înțelegerea acestor meșteșuguri de către public, cu ajutorul ilustrațiilor și a textelor adaptate pentru copii și tineri.
17.00 – 17.30 Discuții / Pauză de cafea
19.00 Cină
Sâmbătă, 4 noiembrie 2023
Sala Auditorium / Pavilionul Muzeal Multicultural
10.00 – 11.00 Ceata de feciori din satulRucăr. Documentar realizat de Muzeul ASTRA in cadrul proiectului International Dans as ICH.Valorificarea patrimoniului imaterial.
Discuții
11.00 – 12.00 Vizită în expoziția: Cămașa. Eleganța veșmântului / Pavilionul Muzeal Multicultural.
Speakeri invitați ai conferinței:
Conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Cuturală, București.
Tone Erlien MYRVOLD, Researcher at the Norwegian centre for traditional music and dance, Norwey.
Prof. Dr. Habil. Alexandra ZBUCHEA, Prodecan Facultatea de Management, SNSPA, București.
Patrick LEHNES, Researcher at the IInstitute of Environmental Social Sciences and Geography at University of Freiburg, Germany.
Ciprian Anghel ȘTEFAN, Director General, Muzeul ASTRA