La data de 31 octombrie a.c., la nivel național, Poliția Română, prin Direcția Rutieră, împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, a desfășurat, la nivel național, o acțiune pentru verificarea legalității transporturilor rutiere de mărfuri generale și mărfuri periculoase, pentru prevenirea și combaterea oricăror abateri de la respectarea normelor legale privind siguranța și legalitatea acestor tipuri de transport.
Astfel, polițiștii rutieri au verificat 7.693 de autovehicule destinate transportului de mărfuri, fiind aplicate 3.061 de sancțiuni contravenționale.
Dintre acestea, 256 au fost pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora și 53 pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 69/2012.
De asemenea, 4 dintre acestea au fost pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 1175/2007 privind aprobarea normelor de efectuare a activităţii de transport rutier de mărfuri periculoase în România, 139 pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative privind transporturile rutiere și 2.552 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Totodată, au fost aplicate 57 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative.
Polițiștii au efectuat 3.887 de testări cu aparatele din dotare, pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, fiind reținute 76 de permise de conducere, dintre care 6 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului, 9 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 18 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și 43 pentru alte abateri.
De asemenea, au fost retrase 217 certificate de înmatriculare și au fost dispuse 40 de măsuri de imobilizare a autovehiculelor și 6 măsuri de suspendare a exercitării dreptului de utilizare a autovehiculului.
În cadrul acțiunii, au fost constatate 17 infracțiuni, dintre care 2 pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, 4 pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive și 11 pentru alte fapte.
Totodată, în cadrul acțiunii, inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au verificat 649 de autovehicule destinate transportului de mărfuri, fiind aplicate 191 de sancțiuni contravenționale, 125 pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora și 34 pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 69/2012.
De asemenea, au fost aplicate două sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 1175/2007 privind aprobarea normelor de efectuare a activităţii de transport rutier de mărfuri periculoase în România, 30 pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative, fiind dispuse 23 de măsuri de imobilizare a autovehiculelor.
Exemple:
1. La data de 31 octombrie a.c., un bărbat care efectua transport rutier de mărfuri, în municipiul București, a fost oprit pentru control de polițiștii rutieri, care au constatat faptul că acesta nu deține eliberată pentru vehicul copie conformă a licenței de transport pentru tipul de transport desfășurat.
Totodată, polițiștii au stabilit că autoutilitara are montate lumini de altă natură și intensitate și nu are stingător de incendiu valabil.
Persoana a fost sancționată contravențional, cu amendă în valoare de 9.000 de lei și a fost dispusă suspendarea exercitării dreptului de utilizare pentru 6 luni.
De asemenea, a fost dispusă reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare, până la remedierea deficiențelor constatate.
2. La data de 31 octombrie a.c., un bărbat a fost depistat de polițiști în timp ce conducea o autoutilitară și efectua transport de mărfuri pe DN 6, localitatea Remetea Mare, iar, în urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Totodată, asupra conducătorului auto a fost descoperit un recipient din sticlă, în interiorul căruia se aflau substanțe susceptibile de a fi droguri.
În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Substanțele descoperite au fost ridicate și înaintate către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, în vederea continuării cercetărilor.