Biblioteca ASTRA Sibiu, implicată activ în acțiunile de repoziționarea instituțiilor de profil, la nivel european

Biblioteca ASTRA Sibiu, instituție care se bucură de susținerea Consiliului Județean Sibiu, și-a asumat, încă de la începuturile sale, rolul de nucleu socio-cultural, în jurul căruia s-au cristalizat idei inovatoare. Includerea bibliotecii publice sibiene în cadrul inițiativei europene de lucru Public Libraries 2030 este urmarea firească a preocupării permanente de a participa activ la schimbare. România este reprezentată prin profesioniștii Bibliotecii ASTRA în proiecte importante derulate de acest for în vederea creării unei societăți europene democratice, angajate social și civic și conectate la lumea digitală, sferă în care bibliotecile publice dețin un rol semnificativ.

În luna octombrie, reprezentanții bibliotecii sibiene au participat, alături de zeci de colegi din Europa, la evenimente profesionale desfășurate la Dublin și Lisabona. Aceste întâlniri au prilejuit abordarea unor provocări comune cu care se confruntă bibliotecile publice din Europa și cerințele actuale ale utilizatorilor de servicii de bibliotecă. Întregul univers al existenței umane este afectat de transformările din societate, iar bibliotecile au nevoie să se repoziționeze în comunitate în funcție de contextul actual.

Cele mai importante aspecte dezbătute la Democracy Camp Lisabona, eveniment la care a participat dl. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu, au pus accent pe: democrație în sfera culturii, politici participative, angajament cetățenesc, activism curatorial, incluziune socială și relația dintre bibliotecă și comunitate. La evenimentul de la Dublin, „Learning-Training-Teaching Week” (LTTA), la care a participat d-na Enikö Tăvală, bibliotecar la Filiala Bâlea, s-a discutat despreaccesibilizarea și digitalizarea serviciilor și resurselor bibliotecii.

„Am participat de curând la Lisabona la o conferință a bibliotecilor din Europa, reunite în programul Public Libraries 2030, structură în care suntem unica instituție de profil din România cu statut de membru. Cu toții întâlnim aceleași situații problematice: noile comunități, noile valori, noile oportunități digital culturale. Concluzia mea, care coincide cu a tuturor celorlalți colegi participanți, este că noi nu mai suntem doar depozitari de carte. Suntem actori culturali și, din această poziție, este normal să fim proactivi. Biblioteca poate intra în orice comunitate. Biblioteca poate culturaliza, poate ajuta la identificarea unei comunități, indiferent de profilul acesteia. Suntem obligați să mergem între oameni, să folosim noile metode digitale, să învățăm să comunicăm. Suntem cei mai potriviți pentru a deschide poarta comunității pentru grupuri sociale noi. De aceea cred și credem că bibliotecile vor deveni în cel mai scurt timp un centru cultural, un loc al dezbaterii de idei, o arhivă a comunităților, un hub de cercetare.” – a declarat managerul bibliotecii publice sibiene, dl. Răzvan C. Pop, în urma participării la eveniment. Proiectele Public Libraries 2030 sunt create de echipe multinaționale și se desfășoară cu participarea unor biblioteci partenere din mai multe țări europene. Proiectele vizează crearea și dezvoltarea unei rețele de biblioteci publice care susțin valori și obiective comune, precum: importanța existenței bibliotecilor publice; rostul angajamentului bibliotecilor în comunitățile deservite conectarea bibliotecilor cu diferiți partneri în vederea dezvoltării unor inițiative sociale, civice,cultural-educative; susținerea inițiativelor societății civile și a comunităților în desfășurarea agendei de acțiuni publice. Activitățile proiectelor includ sesiuni de instruire și comunicare cu echipele bibliotecilor selectate, întâlniri care urmăresc obiectivele generale și specifice stabilite. InițiativelePublic Libraries 2030au în vedere stimularea spiritului european de colaborare, încurajarea schimbului de idei și promovareaexemplelor de bune practici.