Proiectul Detectarea practicilor cu caracter anticoncurențial – 101082310, finanțat de Comisia Europeană, a ajuns la final, aducând o serie de reușite semnificative în lupta împotriva practicilor anticoncurențiale.

Proiectul a debutat în decembrie 2022, a avut o durată de 11 luni și o finanțare totală 33.721 de euro prin Programul Piața Unică – SMP Competition. Obiectivul general al proiectului a fost să crească gradul de conștientizare în domeniul concurenței pentru specialiștii Direcției Generale Anticorupție, creând astfel premisele detectării și semnalizării practicilor anticoncurențiale în cadrul investigațiilor de corupție.

Proiectul a fost focusat pe colaborarea între DGA, Direcția Generală pentru Competiție a Comisiei Europeane și Consiliul Concurenței din România și a adus numeroase beneficii, inclusiv schimbul de expertiză și crearea unui ghid de bune practici pentru detectarea competiției neloiale.

Direcția Generală Anticorupție a organizat, în cadrul proiectului, o sesiune de formare pentru 30 de specialiști, care au fost pregătiți de experți ai Comisiei Europene și ai Consiliului Concurenței din România, o vizită de studiu la sediul Direcției Generale pentru Concurență din Bruxelles pentru 10 de specialiști, cu scopul de a consolida cunoștințele dobândite în domeniul concurenței și un atelier de lucru în cadrul căruia 6 specialiști au elaborat un ghid de bune practici pentru a consolida cunoștințele dobândite și pentru a le disemina către toți ofițerii DGA.

Acest proiect este deosebit de important pentru consolidarea luptei împotriva practicilor anticoncurențiale și promovarea unei concurențe corecte pe piață, fiind destinat creșterii gradului de conștientizare în materie de concurență a agenților naționali din afara domeniului concurenței.

DGA rămâne dedicată misiunii de prevenire și combatere a corupției, contribuind la promovarea unui mediu economic normal și la dezvoltarea durabilă a României.