Din respect pentru public, răspundem întrebărilor și curiozității presei. Precizăm că activitatea internă a unei instituții de spectacole are specificități foarte clare și, de multe ori, modalitatea de organizare a muncii diferă foarte mult de a altor instituții publice care nu au ca obiect de activitate concertul sau spectacolul.

Susținerea audițiilor individuale este o practică uzuală în vederea îmbunătățirii performanțelor profesionale ale muzicienilor.

Fișa postului prevede că: “Angajații din orchestră au obligația de a se prezenta la prima repetiție a unui nou program cu partitura pregătită si asimilată tehnic si internațional răspunzând de respectarea acestei condiții.” și “La solicitarea șefilor ierarhici (manager, director, concert maestru, șef partidă) muzicianul are obligația de a face dovada practică a modului în care și-a însușit partitura fiecărei lucrări incluse în programul săptămânii respective.”

Repertoriul solicitat pentru convocare era selectat din programul stabilit pentru concertul din această săptămână. Se presupune că angajatul l-a studiat și îl stăpânește, mai ales că audiția a avut loc cu o oră înainte de repetiție.

Feedback-ul oferit de comisia de audiție are rolul de a îndruma colegial muzicianul audiat și nu afectează în nici un fel raportul angajatului cu instituția din punct de vedere juridic. De aceea, nu am considerat necesară prezența sindicatului sau a avocaților, fiind vorba despre o simplă sarcină de lucru, fără efecte juridice. Admitem totuși că prezența în spațiile instituției a persoanelor străine trebuie consemnată și anunțată prealabil, pentru a evita orice situație care poate prejudicia instituția și patrimoniul acesteia. Audiția a fost organizată într-un spațiu de lucru deschis, unde își desfășoară activitatea trei salariați și unde, în mod curent, se desfășoară diverse întruniri, nu este rezervat ca birou al managerului.

Afirmațiile jignitoare din comunicatele de presă la adresa Filarmonicii de Stat Sibiu ar trebui probate înainte de a fi lansate în spațiul public. De aceea, avem rugămintea ca autorii și cei care preiau astfel de texte să echilibreze și să-și armonizeze afirmațiile cu realitatea concretă a activității unei instituții de cultură. Pentru informarea corectă a cetățenilor, considerăm că este necesar să ni se solicite și punctul nostru de vedere.