La mijlocul acestei luni s-a încheiat la Sibiu proiectul „Pune mâna pe chitară în școală”, care și-a propus să abordeze altfel educația muzicală din școli.
Inițiativa dedicată îmbunătățirii educației muzicale în școlile din ciclul primar este a Asociației Culturale Play, iar proiectul a fost co-finanțat de AFCN și Primăria Sibiu. Desfășurat pe o perioadă de 5 luni, acest demers a avut la bază oferirea de resurse educaționale și activități practice pentru învățători, contribuind astfel la consolidarea capitalului cultural în rândul tinerei generații.
În cadrul proiectului a fost dezvoltat Kit-ul „Pune mâna pe chitară” dedicat învățătorilor, ce conține un set de instrumente necesare pentru a introduce elemente de educație muzicală în sălile de clasă, gândit și construit de profesioniști. Acest kit a inclus un manual de chitară adaptat începătorilor, caiete de cântece și tutoriale video, facilitând astfel procesul de învățare și îmbogățind experiența educațională muzicală a cadrelor didactice.
Cursuri de chitară pentru învățătorii din mediul rural
În paralel, cursul de muzică „Pune mâna pe chitară” a fost conceput special pentru învățătorii din mediul rural din județul Sibiu. Peste 40 de participanți din mai multe școli (din Sibiu, Cisnădie, Șelimbăr, Veștem, Miercurea Sibiului, Orlat, Nocrich, ș.a.) au avut astfel acces liber la cunoștințe de predare a instrumentului la clasă, practicând și consolidând competențele necesare în predarea chitarei.
Ateliere de chitară cu folk-iști cunoscuți
Un aspect distinctiv al proiectului a fost reprezentat de Atelierele de chitară cu artiști consacrați. Participarea unor folk-iști reprezentativi, precum Emeric Imre și Ducu Bertzi, în cadrul acestor ateliere oferă învățătorilor șansa de a împărtăși experiențe și cunoștințe cu profesioniști din industria muzicală, consolidând astfel învățarea printr-o abordare practică și interactivă.
Finalizarea proiectului în luna noiembrie, marchează o contribuție semnificativă la îmbogățirea peisajului educațional. Această inițiativă este parte integrantă a angajamentului Asociației Culturale Play de a dezvolta capital cultural în rândul copiilor și tinerilor, oferindu-le oportunitățile necesare pentru a aprecia și participa activ la activități artistice și culturale.
Despre Asociația Culturală Play
Asociația Culturală Play are misiunea de a promova educația culturală și accesul la artă pentru toți membrii comunității, cu un accent deosebit pe implicarea copiilor în activități culturale și artistice autentice, de calitate.
Proiectul este co-finanțat de AFCN și de Primăria Sibiu.