Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a susținut astăzi, 22 noiembrie, cuvântul de deschidere la conferința organizată de MIPE, Digitalizare și bune practici în E-Guvernare, axată pe împărtășiea de bune practici și modele de tehnologii care să ajute la digitalizare și debirocratizare. Totodată, în cadrul evenimentului la care au participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan și reprezentanți din instituții publice centrale, a fost prezentată platforma https://oportunitati-ue.gov.ro/.Sfarsitul primului paragraf

„România a parcurs un drum semnificativ în ceea ce privește digitalizarea și implemetarea unor bune practici de e-guvernare. Conform ultimului Raport de țară, România progresează în reforme cheie pentru digitalizarea administrației publice, deschizând calea pentru servicii digitale care să înlăture orice bariere birocratice. Digitalizarea este un factor-cheie în eficientizarea serviciilor publice, iar accelerarea acestei transformării digitale reprezintă obiectivul de referință pentru definirea noului model de dezvoltare a României. Mă refer aici la Strategia Națională de securitate cibernetică, Legea privind securitatea rețelei 5G, Legea interoperabilității și Dezvoltarea cloud-ului guvernamental – bune practici în Europa și demersuri legislative care să accelereze digitalizarea a cât mai multe sectoare”, a declarat Adrian Câciu în cadrul evenimentului.

Platforma https://oportunitati-ue.gov.ro/, dezvoltată de MIPE, interconectează mai multe portal-uri web și dispune de mecanisme avansate ce vin în sprijinul potențialilor utilizatori de fonduri, inclusiv în ceea ce privește accesul la baza de date a celor înregistrați pe platformă și identificarea de parteneri pentru implementarea de proiecte.

„Platforma oportunitati-ue.gov.ro este un model unic în Europa și este dedicată eficientizării comunicării cu potențialii beneficiari, networking-ului între aceștia, cooperării între instituțiile finanțatoare sau accesibilizării fondurilor din surse de finanțare multiple. Astfel, MIPE aduce fondurile europene mai aproape de potențialii beneficiari”, a explicat Ivona Batali, director general în cadrul MIPE.

Suplimentar, amintim faptul că MIPE a anunțat, recent, faptul că va acorda, din fondurile alocate pentru PNRR, aprox. 150 de milioane de euro pentru digitalizarea, creșterea securității cibernetice și a performanțelor digitale ale întreprinderilor mici și mijlocii.