REUNIUNE ÎN CADRUL UNUI PROIECT PRIVIND COMBATEREA INFRACȚIUNILOR MOTIVATE DE URĂ

În perioada 20 – 22 noiembrie 2023, polițiștii Biroului de Investigare a Infracțiunilor Motivate de Ură din cadrul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. au fost gazda Reuniunii experților, reprezentanților societății civile și ai reprezentanților instituțiilor care au atribuții în implementarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome (SNIR) pentru perioada 2022-2027.

Reuniunea a fost prezidată de către domnul Secretar de stat Dragoș Hotea și domnul Secretar de stat Iulian Paraschiv, copreședinți ai Comitetului Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027.

Dezbaterile au fost moderate de către domnul Subsecretar de stat Petru Bledea din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, doamna Secretar de stat Cătălina Olteanu din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și de către domnul Subsecretar de stat Dincer Geafer din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului PDP 3 – Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților roma, și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc, inanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

Reuniunea s-a axat pe două activități aferente Obiectivului specific numărul 6 – Măsuri specifice, combaterea discriminării, a discursului și atitudinilor antirome generatoare de discurs incitator la ură sau infracțiuni motivate de ură:

I. Analiza situației prezenței discursului incitator la ură rasială în spațiul public

În cadrul dezbaterilor a fost evaluată situația actuală a discursului incitator la ură rasială în spațiul public din România: tendințele, cauzele și impactul acestui fenomen.

Astfel, expertiza și experiența profesională a participanților, intervențiile și dialogul constructiv au scos în evidență implicarea instituțiilor publice și a societății civile în sfera tuturor acțiunilor ce au ca obiectiv diminuarea prezenței discursului incitator la ură.

II. Analiza caracterului disuasiv al sancțiunilor aplicabile

Activitatea s-a concentrat asupra analizei sancțiunilor și a măsurilor de descurajare aplicate în cazurile de discurs incitator la ură rasială sau infracțiuni motivate de ură.

În final, toți participanții și-au arătat convingerea că astfel de reuniuni vor contribui în mod substanțial la definirea soluțiilor eficiente în lupta împotriva discursului incitator la ură și discriminării, și, implicit, la implementarea eficientă a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome (SNIR) pentru perioada 2022-2027.