Prin Rezoluţia Adunării Generale a ONU, ziua de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internaţională Anticorupţie, pentrupromovarea principiilor etice, precum legalitatea, integritatea, responsabilitatea și transparența asupra propriilor acțiuni în afacerile publice și private.

În contextul marcării Zilei Internaționale Anticorupție, în perioada 04.12 – 08.12.2023, ofițerii de prevenire din cadrul DGA -Serviciul Județean Anticorupție Sibiu au desfășurat următoareleactivităţi:

  • participarea, în calitate de speaker,la evenimentul organizat deAsociatia Studențească ELSA Sibiu (The European Law Students` Association/Asociația Europeană a Studenților în Drept) – Departamentul Seminare & Conferințe(din cadrul ULBS – Facultatea de Drept), denumit generic”Prevenirea corupției prin valorizarea rolului educației”. În prima parte a evenimentului au fost dezbătute teme privind importanța educației în atitudinea față de corupție, iar cea de-a doua parte a îmbrăcat forma unei sesiuni întrebări și răspunsuri. La eveniment aparticipat și un avocatdin cadrul Baroului Sibiu;
  • activitate de educație anticorupție, desfășurată cu cadrele didactice ale unei instituții de învățământ din Sibiu și reprezentanți ai comitetului de părinți. Activitatea a avut ca scop creşterea gradului de informare cu privire la impactul fenomenului de corupţie, dar și sporirea vizibilităţii instituţionale. În cadrul activității au fost prezentate competențele Direcției Generale Anticorupție, infracțiunile de corupție prevăzute de Codul penal,fiind dezbătute consecințele săvârșirii acestor infracțiuni șipunându-se accentul pe importanța educației în cadrul instituțiilor de învățământ;
  • activitate de educație anticorupție, desfășurată cu cetățenii aflați în incinta Aeroportului Internațional Sibiu, prin promovarea unor mesaje cu conținut informativ – preventiv anticorupție, la care au participat și polițiști de frontieră, din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Sibiu. Cu această ocazie, persoanelor prezente în aeroport le-au fost distribuite materiale de promovare a unor cu mesaje anticorupție, fiind informați cu privire la modurile de sesizare a faptelor de corupție.

.

***

Cetățenii pot sesiza faptele de corupție aflate în competența de cercetare a D.G.A.la adresa de e-mail sibiu.dga@mai.gov.ro, telefonic (la numerele0269/208322; 0269/208383; 0269/208416)sau direct la sediul Serviciului Județean Anticorupție Sibiu din mun. Sibiu, str. Revoluţiei, nr.4.De asemenea, la nivelul Direcției Generale Anticorupție, faptele de corupție pot fi sesizate, prin apelarea gratuităaCall-center-ului anticorupţie 0800.806.806.