Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a inițiat la nivel național acțiunea ,,PIROTEHNIC”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale, referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Video: https://youtu.be/SOBnAACeN18
Astfel, în perioada 14 noiembrie – 14 decembrie 2023, la nivelul structurilor teritoriale arme, explozivi și substanțe periculoase, au fost înregistrate 225 de dosare penale, întocmite ca urmare a săvârșirii infracțiunilor prevăzute în Legea 126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive, mare parte dintre acestea fiind înregistrate ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor.
În cadrul acțiunii, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 46.199 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare totală de aproximativ 1.970.000 de lei.
De asemenea, au fost aplicate 141 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 203.516 lei.
În cadrul acțiunii naționale pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023 au fost efectuate 6.725 de activități și controale la societăți comerciale sau persoane fizice, în piețe și târguri (cu 2.893 mai multe față de perioada similară 2021/2022), fiind identificate 1.523 de persoane fizice și juridice neautorizate, care ar fi comercializat, fără drept, articole pirotehnice către publicul larg (cu 225 mai multe față de perioada similară 2021/2022).
În urma acestor activități, au fost înregistrate 1.391 de dosare penale (cu 299 mai multe față de perioada similară 2021/2022), în cadrul cărora au fost constatate 1.580 de infracțiuni la regimul articolelor pirotehnice (cu 358 mai multe față de perioada similară 2021/2022) și aplicate 424 de sancțiuni contravenționale (cu 51 mai multe față de perioada similară 2021/2022), în valoare totală de 662.350 de lei (cu 263.950 de lei mai mult față de perioada similară 2021/2022).
Totodată au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, aproximativ 111.440 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1-F4, P1-P2 și T1-T2, (cu 12.518 de kilograme mai mult, față de perioada similară 2021/2022), în valoare de 8.401.369 de lei.
Toate activitățile întreprinse de polițiști au ca principal obiectiv identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care efectuează orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept, încălcând, cu bună știință, prevederile legale, care au ca urmări grave.
Vă recomandăm să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane autorizate!
La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
Sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!
Poliția Română recomandă:
-Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
-La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
-Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!
Readucem în atenție câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 de m de păduri.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.
Exemple:
1. La data de 7 decembrie a.c., în urma unui control efectuat de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase Bistrița-Năsăud, la o societate comercială din Năsăud, au fost descoperite 190 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și T1, deși aceasta era autorizată să dețină doar maximum 100 de kilograme.
De asemenea, în urma controlului efectuat la depozitul aceleiași societății comerciale, situat în orașul Năsăud, au fost descoperite 3.282 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și T1, fiind autorizată să dețină doar maximum 1.000 de kilograme.
Astfel, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 3.472 de kilograme de articole pirotehnice.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, prevăzută de Legea nr. 126/1995.
2. Vineri, 8 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase Buzău, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice, au desfășurat activități în baza planului de acțiune „PIROTEHNIC 2023”, pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.
În acest context, în urma verificărilor efectuate la o societate comercială, din municipiul Buzău, au fost descoperite 2.576 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F1 și P1.
Din investigaţii a reieşit că societatea este autorizată pentru comercializarea articolelor pirotehnice din categoria F1, în limita a 100 de kilograme.
Poliţiştii au indisponibilizat, în vederea continuării cercetărilor 920.000 de articole pirotehnice, în valoare totală de 460.000 de lei.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar verificările sunt continuate de către polițiști.
3. La data de 14 decembrie 2023, polițiștii din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, două în municipiul București-Sector 3 și unul în comuna Fundeni, județul Călărași, la persoane despre care existau date privind comercializarea în mediul online de articole pirotehnice .
În urma perchezițiilor au fost identificate și indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, 350 de kilograme de articole din categoriile celor interzise la deținere și comercializare de către persoane neautorizate, respectiv F2 și F3.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Biroul Criminalistic al Secției 7 Poliție și de sprijinul tehnic al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni privind regimul materiilor explozive.