În contextul minivacanței din perioada 29 decembrie 2023–02 ianuarie 2024, ocazionată de sărbătorireaAnului Nou – 2024, polițiștii, jandarmii, pompierii sibieni precum și specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog-Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu, vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.
Pentru ca trecerea în noul an să fie un prilej de bucurie, iar sărbătorirea acestui moment să nu fie umbrită de evenimente nedorite,Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu vă recomandă respectarea următoarelor măsuri preventive:
– nu utilizați artificiile, petardele, rachetele și alte mijloace pirotehnice în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura în strictă conformitate cu legislația în vigoare, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, clădiri, arbori și autovehicule;
– nu permiteți copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice;
– păstrați în locuri sigure artificiile, chibriturile și brichetele;
– se interzice așezarea în pomul de Crăciun a lumânărilor și artificiilor aprinse.
Dincolo de riscul de incendiu, paramedicii S.M.U.R.D. atrag atenția că, atunci când sunt folosite necorespunzător, artificiile pot provoca arsuri pe mâini și pe față, dar și răni grave la nivelul ochilor.
De asemenea, având în vedere faptul că perioada următoare se caracterizează printr-un aflux mare de persoane care aleg să-şi petreacă timpul liber în unități de cazare, de alimentație publică și în obiective care organizează evenimente cu public numeros, pentru reducerea posibilităților de apariție a incendiilor, pompierii militari sibieni atrag atenția organizatorilor de evenimente asupra faptului că trebuie respectate toate normele de prevenire, conform legislației în vigoare.
În perioada trecerii dintre ani peste 300 de pompieri militari sibieni vor fi la datorie, pregătiți să intervină în orice clipă pentru salvarea și protecția vieților și bunurilor oamenilor.
În perioada 29 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024, peste 500 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu vor acționa zilnic pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor și pentru a interveni atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
În activități sunt angrenați polițiști de ordine publică, de la rutieră, investigaţii criminale, de la poliţia transporturi, precum și din celelalte structuri, respectiv poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigarea criminalității economice și luptători de intervenţie rapidă.
O atenţie deosebită va fi acordată zonelor cu mare fluenţă de public, în care se organizează evenimente cultural-artistice, de agrement, piețelor, dar și târgurilor specifice sărbătorilor de iarnă, marilor centre comerciale, gărilor și autogărilor, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, prevenirii infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor.
În acest context, vă recomandăm să fiți prudenți când interacționați cu persoane necunoscute, să nu transmiteți prin intermediul rețelelor de socializare informații privind lipsa dumneavoastră de acasă sau privind bunurile de valoare pe care le dețineți și să vă supravegheați atent lucrurile, îndeosebi portofelul, telefonul sau alte dispozitive electronice atunci când vă aflați în spații publice aglomerate. La fel de important este să nu lăsați bunuri de valoare în mașinile parcate.
Efectivele poliţiei rutiere vor fi prezente pe principalele drumuri din zonele turistice și vor acționa cu precădere pe linia fluidizării traficului, a prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor, precum și în vederea combaterii excesului de viteză şi conducerii sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive.
Indiferent de categoria de drum pe care circulă, le recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză impus pe tronsonul în cauză, să semnalizeze din timp și să se asigure foarte bine înainte de a schimba direcția de deplasare, să păstreze distanța de siguranță față de cel care circulă în față și să acorde atenție sporită pietonilor.
Pentru evitarea neplăcerilor pricinuite de aglomerarea arterelor rutiere sau a blocajelor ce pot apărea în această perioadă, facem apel la toţi participanţii la trafic să-şi planifice din timp deplasările, să se informeze cu privire la traseul ales, starea drumurilor şi prognoza meteo!
În ceea ce privește materialele pirotehnice, atragem atenția asupra riscurilor la care se expun cei mici atunci când sunt lăsați să utilizeze artificii și petarde. Consecințele utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice sunt dintre cele mai grave – arsuri, desfigurare, afectarea auzului sau a văzului, iar uneori se poate ajunge chiar și la amputarea degetelor.
Reamintim că articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
În contextul minivacanței ocazionate de trecerea dintre ani, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu au fost dispuse măsurile necesare asigurării climatului de ordine și siguranță publică.
Începând de astăzi, echipaje de jandarmerie vor fi la datorie în fiecare zi pentru siguranța dumneavoastră.
Jandarmii vor fi prezenți în zonele aglomerate, zonele unde se vor desfășura evenimentele publice și vor acorda o atenţie deosebită activităților de prevenire și combatere a faptelor antisociale.
Vă recomandăm să nu vă implicați în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică, să supravegheați cu atenție copiii și să aveți grijă de bunurile personale, iar dacă vă aflați într-o situație dificilă sau sunteți martorii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în dispozitiv.
Totodată, jandarmii montani vor fi prezenți în stațiunile Bâlea și Păltiniș, pregătiţi pentru a interveni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate.
Dacă ați ales ca destinație aceste stațiuni turistice, pentru a evita producerea unor situații neplăcute, este necesar să respectați regulile de siguranță și să vă echipați corespunzător zonei montane.
În caz de nevoie solicitați ajutorul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Și în perioada care urmează, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Sibiu vor desfășura activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
Pentru ca aceste zile sa le petreceti în siguranță, manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și solicitați ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate sunteți în pericol.
Totodată, atunci când sunteți martorul sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandam să nu interveniți, să rețineti cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112.
De asemenea, vă reamintim că un consum excesiv de alcool sau consumul de substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Aceste substanțe acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.
Gândiți-vă de două ori înainte de a lua o decizie care poate influența nu doar viața dumnevoastră, ci și a celor dragi. Petreceti timp de calitate alături de familie și prieteni și, dacă observați că aceștia au nevoie de ajutor, cereți sprijin specialiștilor.
La final de an, mulțumim tuturor cetățenilor care au dat dovadă de responsabilitate și implicare în activitățile de prevenire antidrog. Consumul de droguri ne privește pe toți. Împreună putem salva vieți și oferi siguranță comunității.
Vă dorim un an nou fericit plin de bucurii și fără evenimente neplăcute!