Mihai Constantin: Bună ziua și bun găsit la sesiunea de informare publică după ultima ședință de guvern pe anul în curs, 2023. Este vineri, 29 decembrie, și vreau să vă comunic hotărârile luate astăzi în ședința executivului. Este vorba – primul pe ordinea de zi și singurul proiect de lege, de altfel, adoptat astăzi în ședință de guvern; se referă la reașezarea întregului ecosistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice, RCA-ul, cum este în genere numit. Repet, acesta este un proiect de lege, deci își va urma parcursul parlamentar pentru aprobare și intrare în vigoare, dar vreau să menționez câteva aspecte care cred că o să fie de interes public. Vor intra sub obligația de asigurare și vehiculele care, conform legislației naționale, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării și dau două exemple relevante: trotinetele electrice și bicicletele electrice vor trebui obligatoriu asigurate. Există însă și exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege, și anume nu va mai exista obligativitatea asigurării RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulație și a căror utilizare este interzisă. De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie. O altă excepție de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, inclusiv al curselor și competițiilor, dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dispoziție o garanție alternativă, care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidența unui RCA clasic, să îl numim. Este un bun prilej să revin și cu o rectificare față de o decizie luată ieri. E vorba despre extinderea plafonării prețului la polițele RCA pe anul 2024, începând cu 1 ianuarie. Se extinde acel termen la trei luni, nu la șase luni, cum am comunicat ieri. O foarte bună observație ca însușită în ședința de guvern ieri este aceea că Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile.
Deci, să recapitulez: această situație, plafonarea RCA-ului se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în etape de câte trei luni. Deocamdată suntem 1 ianuarie până în martie inclusiv și, dacă necesitatea va exista, ea va fi extinsă după aceea printr-o decizie similară luată cu cea de ieri.
Vreau să menționez o altă decizie luată astăzi – a fost aprobat un contingent de 100.000 de lucrători nou admiși pe piața forței de muncă în anul 2024 de lucrători străini. Este o decizie luată în urma consultărilor cu sindicatele și patronatele și are în vedere evaluarea numărului de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent, dar și a numărului locurilor de muncă declarate vacante de angajatori, în special în mediul privat. Este, de altfel, un plafon similar cu cel existent pentru anul în curs, 2023, unde au fost eliberate, vă dau această cifră pe care o veți regăsi și în comunicatul ulterior acestui briefing; au fost eliberate până astăzi 80.375 de avize și există în curs de soluționare încă 9.748 de solicitări pentru 2023. Este un număr similar și cu 2022, este o cifră în jur de 100.000 și pentru anul în curs. La același necesar a fost evaluat și anul viitor. Este totuși o creștere față de 2021, de exemplu, când au existat aproape 50.000 de astfel de solicitări aprobate.
Ei bine, îmi face plăcere să ne reamintim cu toții, împreună, că este și anul Jocurilor Olimpice de la Paris. Și, în această perspectivă, pentru a susține performanța la cel mai înalt nivel, guvernul a decis dublarea premiilor pentru sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris. Până în prezent, vă dau câteva cifre de context, s-au calificat la diverse sporturi olimpice 60 de atleți români și există șanse reale să mai avem în delegația României de la Paris, de la vară, încă aproximativ 25.
Am să vă dau, tot pentru contextualizarea mai precisă a acestei informații, și o cifră. De exemplu, pentru locul întâi, pentru cineva care s-a calificat la un Campionat Mondial la un sport olimpic, prima se va majora la 84.000 lei la cea de seniori. Există un întreg tabel agreat și propus, de altfel, de Autoritatea Națională pentru Sport, care va fi pus la dispoziția dvs în comunicatul ulterior acestei sesiuni de informare.
Trebuie să vă mai spun și o altă informație. S-a decis tot astăzi un lucru interesant care ține de cartea de identitate electronică, care va deveni o normă în viitor. Pentru a încuraja și pentru a stimula adopția acestei noi forme de identificare multiplă în era digitală spre care tindem cu toții, guvernul a decis ca, pentru următorii cinci ani, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani, deci se califică pentru a primi o carte de identitate, să beneficieze de gratuitate la eliberarea acestei cărți de identitate.
De altminteri, aceeași regulă se va aplica și pentru persoanele care au deja o carte de identitate, dar care va expira în mod normal la termen, în următorii cinci ani, sau pentru cei a căror carte de identitate a fost deteriorată, pierdută sau distrusă într-o calamitate naturală și în urma unei cereri.
De asemenea, tot pentru contextualizare, vreau să vă spun că există un proiect-pilot în județul Cluj pentru eliberarea acestor cărți de identitate, în baza căruia s-au eliberat deja în jur de 17.000 de cărți de identitate. Tot acest proiect, aceste finanțări, sunt susținute prin PNRR și sunt estimate la 150 de milioane de euro. Beneficiarii sunt estimați în următorii 5 ani la cinci milioane de oameni.
De asemenea, vreau să mai pun în context o informație care reamintește implementarea unei decizii hotărâte de Executiv cu ceva vreme în urmă, și anume instaurarea obligativității facturii electronice începând cu 1 ianuarie 2024. Este o măsură foarte importantă în tot contextul de combatere a evaziunii, de creștere a colectării veniturilor bugetare și de digitalizare a serviciilor pe care statul le oferă persoanelor juridice și fizice în România. Ei bine, acest proces se află în faze finale de verificare din punct de vedere al securității cibernetice, iar, fac cumva și un apel la dvs, la presă, să ne ajutați să popularizăm acest concept care va intra în vigoare de la 1 ianuarie şi, de asemenea, ministerul de Finanțe, cel care desfășoară prin ANAF, implementarea acestei facturi electronice, va începe, chiar de mâine, o campanie extrem de susținută de informare, printr-o conferință de presă găzduită la ministerul Finanțelor, începând cu ora 11:00, condusă de ministrul de finanțe Marcel Boloș, dar care va fi însoțit de o gardă de experți care va explica, prin dvs, publicului larg, ce implică acest nou sistem de facturare electronică.
Acestea au fost informațiile din ultima ședință de guvern pe anul 2023. Vă stau la dispoziție dacă aveți întrebări.
Reporter: Bună ziua! Legat de cărțile de identitate, va fi permisă în continuare ieșirea din țară cu buletinele vechi și, dacă da, până la ce dată?
Mihai Constantin: Da, a fost extinsă această valabilitate, pentru că este necesar ca să facă pereche, cum foarte bine ați sesizat și dvs, cu această implementare a noilor cărți de identitate electronice și prelungirea lor a fost decisă ieri, cu șase luni de zile.
Reporter: Şi legat de discuțiile privind aderarea României la Spațiul Schengen, aerian și maritim, care este acum stadiul negocierilor și dacă până la această oră a venit un răspuns oficial la guvern?
Mihai Constantin: Din câte știu, răspunsul oficial din partea Austriei bănuiesc că mă întrebați, urmează să vină. De altfel, guvernul nu ia vacanță, chiar dacă nu mai avem ședință până săptămâna viitoare, și toate căile de comunicare sunt deschise și acest lucru va fi, de asemenea, recepționat și comunicat și dvs când se va petrece.
Reporter: Bună ziua! Spuneți-ne, vă rog, ce date aveți despre raportul după tragedia de la Odorheiu Secuiesc, care a fost discutat astăzi în ședința de guvern?
Mihai Constantin: Da, vorbesc cu ceva emoție despre asta, pentru că facem cu toții parte dintr-o societate confruntată cu destul de multe tragedii care s-au soldat cu moartea unor tineri, unor oameni. Și premierul a cerut de îndată după incidentul, accidentul, catastrofa de la Odorheiu Secuiesc, de la internatul acela, a cerut o informare. Aceasta a venit din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, astăzi, în ședință de guvern, dar ceea ce vă pot comunica este că procurorii s-au sesizat cu maximă promptitudine în acest caz pentru a-i identifica pe cei răspunzători pentru tragedia de acolo și toate documentele relevante fac parte acum dintr-un dosar activ de cercetare, care nu poate fi comunicat, însă atenția executivului rămâne la parametri maximi și în această speță.
Reporter: Bună ziua! Puteți să ne comunicați când fi extins sistemul de eliberare a cărților electronice de identitate în toată țara?
Mihai Constantin: Da, există un cadru normativ care ar fi trebuit să aibă deja efect. El, deocamdată, ce vă pot spune acum este că e la acel nivel de proiect-pilot și nu am o dată de extindere în această clipă. Deocamdată, în județul Cluj, vă repet, au fost emise aproximativ 17.000 de cărți de identitate electronică. De altfel, ele fac parte dintr-un ecosistem care el însuși trebuie construit pas cu pas. E vorba de o mulțime de servicii digitale care vor fi incluse în acest card de identitate electronică. A-l avea acum ar echivala doar cu cartea de identitate clasică pe care o avem deja, dar el va deveni un instrument de semnătură electronică, de identificare online din ce în ce mai complex.
Reporter: În acest context, în care nu aveți un termen pentru implementarea la nivel național, ați spus mai devreme că a fost prelungită utilizarea cărții simple pentru călătoriile în străinătate la șase luni. Sunteți sigur că e vorba de șase luni? Pentru că în mod normal trebuie să circule până când e valabilă…
Mihai Constantin: Sunt de acord cu principiul dvs și așa se va și întâmpla, pentru că în niciun caz nu dorim ca vreun cetățean să aibă restricționată libertatea de circulație. Dar invoc exemplul de mai devreme cu RCA, acest termen va fi prelungit de câte ori va fi nevoie, până când starea de necesitate pe care am menționat-o va exista. Vă mulțumesc foarte mult. Am avut cu toții un an extrem de dinamic, aș putea spune. Probabil că 2024 va fi cel puțin la fel de dinamic. Vă mulțumesc foarte mult pentru colaborare și să ne revedem sănătoși la anul! La mulți ani!