Succesul nu se măsoară în numărul de proiecte, ci în impactul pe care îl au în domeniul în care activezi sau în societate. Ne place să credem că toate proiectele derulate în 2023 și-au lasat amprenta fie în sectorul energetic, chiar dacă au reprezentat doar o picătură în oceanul provocărilor care există în acest domeniu în România, prin studiile, analizele, volumele lansate și webinariile organizate, fie asupra societații care a devenit mai conștientă, mai responsabilă, mai rezilientă și datorită acțiunilor AEI precum „Zilel prevenirii dezastrelor”, „Eficiența energetică în viața oamenilor în perspectiva anilor 2050”, „România tradițională cu energie curată”, Preț corect la gaze și energie”, „Energie pentru viață” sau „Academia consumatorilor”.

Cea mai mare realizare a Asociației Energia Inteligentă în 2023 a fost încheierea Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice cu Ministerul Energiei, parteneriat care vine ca o recunoaștere a tuturor eforturilor noastre – membri ai asociației, parteneri, susținători, de a trage un semnal de alarmă asupra sărăciei energetice extreme din România și de a arăta că există soluții prin care acest fenomen poate fi atenuat. „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor Fără Energiei Electrică” care va cuprinde inventarierea tuturor locuințelor neelectrificate din România și care va fi finalizat în cursul anului 2024 va da forță proiectului „Energie pentru viață” pentru că va arăta situația reală din teren și va acontribui astfel la elaborarea unor politici de combatere a sărăciei energetice extreme. Alături de toți susținătorii noștri vom continua să aprindem lumina în case care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică și să aducem căldură în casele celor mai puțin norocoși decât noi.

Un alt succes notabil în 2023 a fost studiul „Impactul regulamentului UE privind emisiile de metan asupra industriei extractive de gaze din Romania”realizat de Asociația Energia Inteligentăcu scopul de a atrage atenția asupra faptului că implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană privind reglementare a emisiilor de metan în sectorul energetic, parte din cel de-al doilea set de măsuri din pachetul „Fit for 55”, ar putea afecta securitatea energetică a țării noastre și ar adânci fenomenul sărăciei energetice. Studiul realizat de AEI a susținut poziția României în timpul întrevederilor de la Bruxelles desfășurate în toamna anului trecut, unde au fost acceptate o serie de propuneri făcute de Asociația Energia Inteligentă în urma realizării studiului, astfel încât noul regulament să nu devină o povară suplimentară și inutilă pentru România.

Ne dorim ca și în anul 2024 să fim cel puțin la fel de activi ca în anul ce a trecut, să continuăm proiectele AEI și să dezvoltăm altele noi, astfel încât Asociația Energia Inteligentă să rămână un punct de referință în sectorul energetic din România. Toate inițiativele asociației au fost posibile datorită susținerii de care ne-am bucurat în 2023. Mulțumim tuturor partenerilor care ne-au susținut financiar, prin promovarea proiectelor, ni s-au alăturat ca voluntari și ne-au încurajat în tot ceea ce am întreprins.