Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) membru al Federației Naționale a Lucrătorilor (FNL), organizație sindicală reprezentativă la nivelul angajatorului Filarmonica de Stat Sibiu informăm că răbdarea membrilor colectivului artistic a ajuns la capăt de drum, fapt ce ne determină să cerem demisia managerului Cristian Călin Lupes.
În momentul în care din luna octombrie ne aflăm în conflict de muncă și s-au întrecut toate limitele stabilite inclusiv de Consiliul Județean Sibiu și în ciuda eforturilor nenumărate făcute de SAIFS, în loc să începem anul 2024 cu buna credință și voința de a rezolva problemele multiple cu care ne confruntăm de luni de zile, managerul Cristian Lupes a hotărât să continue cu managementul dictatorial, abuziv și axat pe imaginea sa personală.
Așadar în loc să continue dialogul pentru a finaliza CCM (contractul colectiv de muncă) și inclusiv în loc să înceapă anul cu urări de bine, înainte de a pleca în Statele Unite, a avut grijă să emită o nouă decizie de cercetare disciplinară a unui membru de sindicat bazata pe referate făcute la comandă, alcătuite pentru o comisie de cercetare disciplinară care funcționează în afara legilor în vigoare.
Cercetarea disciplinară e îndreptată către același coleg căruia cu o lună înainte a încercat sa îi elimine postul din organigramă.
Devine clar și pentru opinia publică faptul că persoane precum este managerul Lupes Cristian nu au ce căuta în posturile publice sau la cârma instituțiilor.
Managerul nu respectă legea în vigoare, nu respectă diversitatea și pluralitatea opiniilor și preocupărilor angajaților și cetățenilor.
Luând în considerare principiile prin care “deciziile politice trebuie să servească interesul cetățenilor și să răspundă la nevoile justificate ale cetățenilor”:
Membrii SAIFS spun clar și răspicat: DEMISIA Lupes din următoarele motive:
I. Incapacitatea de a dialoga cu angajații, menținerea unei stări tensionate și abuzurile la care salariații sunt supuși, iar în acest sens stau dovadă zecile de procese aflate pe rolul instanțelor, majoritatea câștigate de angajați, altele aflându-se încă pe rolul instanțelor de judecată. În acest sens Camera de Conturi Sibiu prin ” Raport de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale Consiliului Județean Sibiu la data de 31.12.2022 ”, atrage atenția asupra faptului că, ” Din analiza situației privind litigiile aflate în derulare sau finalizate, în care entitatea este implicată, sa constatat că nu s-au estimat și înregistrat în contabilitate provizioane pentru litigii, deși erau
îndeplinite criteriile de recunoaștere a acestora. În această situație se află Filarmonica de Stat Sibiu – 1.587.572 lei.”. Camera de Conturi Sibiu punând în vedere Consiliului Județean Sibiu prin același raport de audit ca, până la data de 20.12.2023 ” ordonatorul principal de credite va dispune toate
măsurile ce se impun în vederea recunoașterii și înregistrării în contabilitate a provizioanelor pentru litigii conform prevederilor legale în vigoare de către Filarmonica de Stat Sibiu.”. Fapt care probează afirmațiile noastre și modul în care managerul instituției înțelege să conducă instituția.
II. În exercitarea atribuțiilor de servici managerul instituției cu bună știință a decis, nerespectarea hotărârilor judecătorești fapt care a dus la executări silite, a emis decizii abuzive, unele dintre acestea anulate de instanțele judecătorești, hărțuiri multiple la locul de muncă, incitare la bullying .
Aceste decizii au dus la scăderea cu 20% angajaților în instituție din momentul sosirii lui pe postul de manager și până în prezent, fapt ce pune presiune pe restul salariaților instituției, membri sau nu de sindicat. Toate acestea intră în mod evident în sfera abuzului în serviciu .
III. Incapacitate managerială, care reiese din procesele verbale pe care le deținem până acum și care atestă că timp de 10 luni de zile managerul Lupes nu e capabil să negocieze un contract colectiv de muncă, deși prin propriul program de management pentru perioada 2022 – 2026 precizează
în mod clar la ”Oportunități ” renegocierea CCM, precum și la ” Amenințări” faptul că ” •Neacordarea …., CCM la ultimele schimbări care țin de legislația specifică instituțiilor publice de cultură, legislația muncii, a achizițiilor ș.a”, aspect ce dovedește ignoranța cu privire la acest aspect.
Mai mult instituția nu are CCM valabil încheiat din anul 2022 .
Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) a dat dovadă de bună credință și de înțelegere, chiar după greva de avertisment în situația în care se putea declanșa greva generală, iar pentru a da dovadă de bună credință a continuat negocierea CCM. Dar cu toate acestea managerul instituției ne-a tratat cu indiferență și superioritate, interpretează dispozițiile legale într-un mod cu totul particular, iar faptul că în loc să finalizeze negocierea contractului colectiv în sensul semnării acestuia a ales să plece în Statele Unite deși avea cunoștință de situația explozivă din cadrul instituției. Mai mult am constatat că dezinformează Consiliul Județean Sibiu prin faptul că nu odată a sugerat faptul că noi refuzăm să prestăm munca deși suntem bine plătiți. Noi am solicitat lucruri de bun simț precum, afișarea la avizier a concertelor sau a altor evenimente, pentru a avea cunoștință de
acestea și a ne putea pregăti temeinic partiturile în vederea unei prestații deosebite în fața publicului.
Concerte la un nivel superior nu pot avea loc fără o pregătire temeinică a acestora, mai mult interpretările nu se pot face pe ”genunchi ” așa cum crede domnul manager. Mai mult potrivit propriului program de management este trecut programul minimal, program care trebuie să țină cont de munca artiștilor, să se încadreze în normarea muncii acestora, să țină cont de repetițiile pe care artiștii și nu numai trebuie să le facă și de prestațiile artistice, dar în mod evident programul minimal nu este respectat.
Toate aspectele prezentate ating grav imaginea instituției noastre și aduc multiple daune morale, materiale și psihologice angajaților și în egală măsură creează deservicii mari publicului nostru iubitor de artă având în vedere că actul cultural poate fi făcut și fără manager dar fără artiști și personal tehnic nu”,
Monica Florescu ,
președinte SAFIS