Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a desfășurat acțiuni privind verificarea respectării regimului substanţelor periculoase, produselor de protecţie a plantelor, precum şi asupra altor materii supuse autorizării. Totodată, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii similare, asigură respectarea prevederilor legale referitoare la protecţia mediului în legătură cu domeniile aflate în responsabilitate.
Video – https://www.youtube.com/watch?v=ayYa-k7qGJM
În anul 2023, poliţiştii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – Serviciul Substanțe Periculoase au declanșat, coordonat și finalizat 5 acțiuni desfășurate la nivel național.
Astfel, au scos din circuitul ilegal 144.460 de kilograme de articole pirotehnice din toate categoriile de pericol, 715.253,5 kilograme și 81.601,1 litri de substanțe periculoase, 265.014 kilograme și 5.084 de litri de produse de protecție a plantelor, 832.902 kilograme și 163.859 de litri de substanțe periculoase devenite deșeuri.
De asemenea, au mai fost scoase din circuitul ilegal 118,8 kilograme de mercur și 313,9 kilograme de explozivi de uz civil.
La nivel național, pe parcursul anului 2023, au fost constatate 1.366 de infracțiuni specifice domeniului substanțelor periculoase, materiilor explozive și C.B.R.N.
Exemplu:
La data de 6 octombrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Călărași au pus în executare un mandat de percheziție la sediul unei societăți comerciale, din județul Călărași.
În urma percheziției au fost descoperite și ridicate 114.850 de kilograme și 107.200 de litri de deșeuri periculoase și nepericuloase, precum și un bazin de 5 tone, care conținea o substanță de culoare brun-roșcată, deversată în sol pe un perimetru de aproximativ 100 de metri pătrați.
Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că deșeurile ar fi fost colectate de o societate comercială, specializată în eliminarea deșeurilor periculoase și nepericuloase, provenite de la diferite societăți comerciale din România, din țări membre ale Uniunii Europene, cât și din țări din afara spațiului european.
De asemenea, au fost ridicate atât probe din sol, cât și din recipientele descoperite în incinta societății de către polițiști, în vederea continuării cercetărilor, urmând a se stabili trasabilitatea substanțelor.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea măsurilor de neutralizare a produselor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.
La activități au participat polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Călărași, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale – Structura Arme chimice, biologice, radiologice, nucleare și explozivi cu randament înalt (CBRNE), din cadrul Poliției Române, precum și reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu.
***
Informații de background
La nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, au fost implementate două planuri de acțiune, în anul 2023, astfel:
1. Planul de acţiune ,,FITOS 2023”, desfășurat la nivel național în perioada 21 februarie – 21 aprilie 2023, pentru prevenirea, constatarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.
Acțiunea a avut ca scop îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și protecția mediului, prin verificarea modului de efectuare a operațiunilor cu produse de protecție a plantelor și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.
Principalele direcții ale acțiunii au vizat prevenirea producerii unor evenimente negative care aduc atingere siguranței și sănătăţii populaţiei şi a mediului înconjurător precum și a furturilor de produse de protecție a plantelor și îngrășămintelor, conștientizarea fermierilor cu privire la operațiunile ilegale/neconforme cu produse de protecție a plantelor și asupra riscurilor la care se expun și descoperirea, investigarea și sancționarea neregulilor constatate la regimul produselor de protecţie a plantelor şi protecţiei mediului.
Totodată, acțiunea a avut ca scop optimizarea activităţii de prevenire şi investigare a infracţiunilor din domeniul de competenţă, pe fondul cooperării interinstituţionale (A.N.F., comisariatele Gărzii de Mediu, inspectoratele teritoriale de muncă) și identificarea vulnerabilităților din domeniul de referință.
La activitate, au participat specialiști din structurile Inspectoratului General al Poliției Române și din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare care, potrivit legii, au competență, atribuții legale și expertiză pe problematica ce a făcut obiectul acțiunii (reprezentanții oficiilor fitosanitare județene).
Astfel, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase și specialiștii din cadrul oficiilor fitosanitare județene au verificat 4.298 de operatori economici înregistrați/autorizați, care desfășoară operațiuni cu produse de protecție a plantelor și 1.367 de persoane fizice și juridice care efectuau operațiuni cu acest tip de produse.
Au fost constatate 278 de fapte de natură penală, dintre care 193 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005, privind protecția mediului, 52 de infracțiuni la O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 19 infracțiuni sancționate de articolul 359 din Codul Penal, privind traficul de produse sau substanțe toxice, precum și 14 infracțiuni la alte acte normative.
Totodată, polițiștii au indisponibilizat, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 1.133.755 de kilograme și 13.355 de litri de substanțe și deșeuri periculoase și 1.864 de kilograme și 110.310 litri de produse de protecție a plantelor cu termen de valabilitate depășit.
Pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, polițiștii au aplicat 122 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 412.350 de lei.
2. Planul de acțiune ,,OZONUL 2023”
În perioada 21 august – 1 octombrie 2023, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Garda Națională de Mediu, Comisariatul General – prin comisariatele județene de mediu și Ministerul Finanțelor – Autoritatea Vamală Română, a inițiat și coordonat acțiunea națională ,,OZONUL 2023”
Acțiunea a avut drept scop creșterea siguranței cetățeanului și combaterea infracționalității în domeniu, prin verificarea legalității operațiunilor derulate de către persoanele fizice și juridice care comercializează și utilizează substanțe ce diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, precum și prin verificarea respectării legislației privind regimul substanțelor periculoase și deșeurilor, a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.
Obiectivele avute în vedere la declanșarea acțiunii au vizat, în principal, prevenirea producerii unor evenimente negative ce pot conduce la deteriorarea mediului înconjurător și sănătății populației prin desfășurarea de operațiuni ilegale cu substanțe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, precum și prevenirea gestiunii și managementului necorespunzător în domeniul substanțelor periculoase și deșeurilor.
De asemenea, tot printre obiectivele acțiunii au fost și creșterea capacității instituționale pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul substanțelor care depreciază stratul de ozon și a gazelor fluorurate cu efect de seră și la regimul substanțelor periculoase și deșeurilor, precum și protecției mediului și îmbunătățirea cooperării între autoritățile de aplicare a legii la nivel național (Poliția Română-Poliția de Frontieră-Garda Națională de Mediu-Autoritatea Vamală Română).
Identificarea persoanelor fizice și/sau juridice care desfășoară activități ilegale de producție, import, export, introducere pe piață sau folosire de substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră și operațiuni cu substanțelor periculoase și deșeurilor, precum și a celor care prin activitățile desfășurate aduc atingere mediului înconjurător și identificarea modurilor de operare folosite la săvârșirea infracțiunilor din domeniul de referință, reprezintă și ele obiective ale acțiunii desfășurate.
Totodată, identificarea problemelor comune cu care se confruntă autoritățile, planificarea corespunzătoare a controalelor pentru a determina efectuarea acestora cu eficiență maximă și pentru prevenirea scurgerilor de informații între operatorii economici implicați, încurajarea schimbului operativ de informații între autoritățile competente la nivel național (I.G.P.R., I.G.P.F., G.N.M., A.V.R.) și asigurarea conformării cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1005/2009 privind substanțele care diminuează stratul de ozon și Regulamentului (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 fac parte din obiectivele acțiunii.
În activități, au fost implicate structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, inspectoratele de poliție județene prin structurile arme explozivi și substanțe periculoase, ordine publică, serviciile de investigare a criminalității economice și rutiere și secțiile regionale de poliție transporturi, Serviciul de Poliție Transporturi Maritime, Biroul de Poliție Transporturi Feroviare București, Serviciul de Poliție Transporturi Aeriene), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (inspectoratele teritoriale ale poliției de frontieră/Garda de Coastă, sectoarele poliției de frontieră/grupurile de nave) Garda Națională de Mediu, Comisariatul General – prin comisariatele județene de mediu și Ministerul Finanțelor – Autoritatea Vamală Română.
Acțiunea s-a desfășurat pe două paliere, respectiv verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră și a operațiunilor cu substanțe periculoase și deșeuri, a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.
Pentru verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, au fost efectuate 321 de acțiuni, dintre care 195 de către efectivele Poliției Române, 39 de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și 87 în comun de către cele două instituții.
De asemenea, au fost verificate 274 de persoane juridice și 13 persoane fizice care ar fi efectuat operațiuni cu acest tip de produse și constatate 9 fapte de natură penală, respectiv 7 infracțiuni privind producția, importul, exportul, introducerea pe piață sau folosirea de substanțe care diminuează stratul de ozon, cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare și 2 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României, fiind cercetate 6 persoane.
În vederea confiscării sau neutralizării, după caz, au fost indisponibilizate 415 kilograme de agenți refrigeranți (399 de kilograme din categoria gazelor care diminuează stratul de ozon și 16 kilograme din categoria gazelor fluorurate cu efect de seră) și au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare de 520.000 de lei.
Pentru verificarea stării de legalitate a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe periculoase și deșeuri, au fost efectuate 507 acțiuni, dintre care 349 de către efectivele Poliției Române, 51 de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și 107 în comun de către cele două instituții.
În urma acțiunilor efectuate, au fost verificate 5.228 de persoane juridice și 81 de persoane fizice care efectuau operațiuni cu acest tip de produse.
De asemenea, au fost constatate 182 de fapte de natură penală, dintre care 54 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 102 infracțiuni O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 8 infracțiuni prevăzute de articolul 359 din Codul penal privind traficul de produse sau substanțe toxice și 18 infracțiuni la alte acte normative.
Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 108.822,4 kilograme și 1.310,2 litri de substanțe periculoase și nepericuloase, 702.885,3 kilograme și 96.592,4 litri de deșeuri periculoase și nepericuloase (metalice, plastic, sticlă, etc.).
Au fost aplicate 210 sancțiuni contravenționale, din care 38 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 53 la O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 5 la H.G. nr. 1061/2008 privind transportul de deșeuri periculoase și nepericuloase în România, 17 la H.G. nr. 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase, 3 la O.G. nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor și 94 la alte acte normative, în valoare totală de 2.093.463 de lei.
În urma activităților desfășurate în perioada de documentare de către structurile Poliției Române împreună cu celelalte instituții implicate, au fost identificate și verificate, ulterior, 567 de persoane fizice și juridice.
La nivelul Direcției de Poliție Transporturi, poliţiștii celor 8 secţii regionale şi Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime au acționat pentru punerea în executare a măsurilor din planul de acțiune inițiat de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, pentru verificarea legalității operațiunilor derulate de către persoanele fizice și juridice care comercializează și utilizează substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, precum și pentru respectarea legislației privind regimul substanțelor periculoase și deșeurilor.
Operaţiunile au vizat eliminarea riscurilor privind operațiunile cu substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, dar și substanțe periculoase și deșeuri în vederea creșterii siguranței cetățeanului.
În privința verificării legalității modului de efectuare a operațiunilor cu agenți refrigeranți, au fost inițiate 7 acțiuni ale Poliției Transporturi, precum și 3 acțiuni în comun cu Garda Națională de Mediu, în care poliţiștii de la transporturi au efectuat verificări la 22 de persoane juridice care efectuează operațiuni cu agenți refrigeranți.
În referire la respectarea legislației privind regimul deșeurilor și substanțelor periculoase, poliţiștii de la transporturi au inițiat 30 de acțiuni, precum și 13 acțiuni în comun cu Garda Națională de Mediu, în care au fost identificate 77 de persoane juridice și au efectuat verificări la 91 de operatori economici și 10 persoane fizice care au ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase, unde, de la o astfel de societate, au fost recuperate 7.380 de kilograme de materiale.
În urma desfășurării acțiunilor, au fost constatate 3 infracțiuni, fiind cercetate 3 persoane, și aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 4 la OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor şi 50 la alte acte normative, cu o valoare totală de 257.210 lei.
Activitățile de control, vor continua, scopul polițiștilor structurilor teritoriale arme, explozivi și substanțe periculoase și al comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, fiind prevenirea, constatarea și combaterea neregulilor, în domeniul operațiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, diminuarea și controlul fenomenului infracțional, precum și protejarea intereselor legitime ale cetățeanului.