Proiectul „Activism civic și advocacy în Valea Hartibaciului. Prezervarea peisajului deschis” este derulat de Asociația GAL Microregiunea Hârtibaciu în parteneriat cu Asociația Hosman Durabil cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați pagina dedicată proiectului aici. Pagina forumului este www.peisajdeschis.ro. Proiectul are ca scopul activării civice a tinerilor, în special a tinerilor fermieri, și a realizat inființarea unui Forum al Peisajului Deschis al Văii Hârtibaciului.
Echipa proiectului pregătește pentru data de 15 februarie (joi) un atelier interactiv la Șura Culturală din Hosman sub tema „Viitor turistic pentru Podișul Hârtibaciului”. Atelierul va avea loca intre orele 10 și 16.
De asemenea, în ziua de 17 februarie (sâmbăta) se anunță un tur cu cei interesați din zona proiectului la diferiți producători experimentați pentru a cunoaște diferite modele de a își vinde produsul într-un mod legal și profitabil chiar și ca mic producător. Turul va avea urmatoarele stații:
- La Bio-Moșna, gospodăria ţărănească ecologică a familiei Schuster din Moșna o vom întâlnii pe Lavinia Schuster și fiul său. Împreună își administrează mica gospodărie unde au înfințat unul dintre primele puncte gastronomice din regiune, au transformat 2 camere ale copiilor în camere de oaspeți și primesc grupuri și turiști cărora le gătesc din propriile produse.
- Brânzeturi Hoghilag – Cu o experiență de aproape 20 de ani în producția de brânzeturi la o firmă din Italia, domnul Ion Gherman a revenit în țară și a înființat, la Hoghilag, o fermă de vaci și un Atelier artizanal în care manufacturează „ca la carte” brânzeturi din lapte de vacă. Îl vom vizita în atelierul său din piața din Dumbrăveni. Deși s-a izbit de multe probleme administrative el nu a abondonat și este în parcurs de a își mării producția pentru a face față cerințelor.
- Ultima stațiune va fii la Villa Rihuini Experience Wine house în Richiș, unde îl vom întâlni pe Andrei Alexandru. El nu este doar un producător de vin, ci combină produsul său cu experiențe unice pentru turiști săi. Fratele său este de asemenea în parcurs de a deschide un punct gastronomic local. În Richis se află și o comunitate care încearcă să se promoveze reciproc astfel încât să beneficieze cât mai mulți oameni de ecoturismul din zonă.
Cei care sunt interesați de unul sau de ambele evenimente sunt rugați să se înscrie la 0748-800.049 sau hd@hosman-durabil.org.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Despre GAL MH
GAL MH, www.gal-mh.eu, este o organizație în care abordarea este de tip LEADER, funcționează din 2007 în domeniul planificării strategice în regiune și dispune de o capacitate ridicată de management și de expertiză în domeniul dezvoltării rurale. Este un organism independent de influența a mărilor întreprinderi sau a APL-urilor din zona.
Despre Hosman Durabil
HOSMAN DURABIL, www.hosman-durabil.org, este o organizație neguvernamentală independentă, fără scop lucrativ, cu sediul în satul Hosman, județul Sibiu, și funcționează din 2005. Asociația se consideră ca o inițiativa rurală ai cărei membri încearcă să contribuie la un viitor al durabilității și toleranței.
Pentru mai multe informații: Joachim Cotaru, tel.: +40-740-959.389, email: hd@hosman-durabil.org