Începerea lucrărilor de execuție la viitorul penitenciar din localitatea Unguriu, jud. Buzău

Au început lucrările de execuție la viitorul Penitenciar din localitatea Unguriu, jud. Buzău. Noua unitate va avea 900 de locuri de detenție calculate la standardul de 4 mp. pentru fiecare persoană privată de libertate. Dintre acestea, 100 vor fi în regim deschis, iar 800 vor fi în regim semi-deschis.

Cu ocazia începerii lucrărilor, ministra justiției, dna Alina Gorghiu a vizitat amplasamentul viitorului penitenciar declarând următoarele: ”După 24 de ani începem astăzi construcția unei noi unități a sistemului penitenciar. Ultimul moment de acest fel a fost cel din anul 2000, când au început lucrările la Centrul Educațional Buziaș. În prezent, modernizarea întregii infrastructuri a Administrației Naționale a Penitenciarelor este obiectiv important pentru Ministerul Justiției. Mai ales în contextul în care facem eforturi pentru combaterea fenomenului fugarilor pentru că încă se înregistrează cazuri în care unii dintre ei, prinși pe teritoriul altor state, invocă situații din trecut pentru a încetini predarea către România. Noi ameliorăm permanent situația condițiilor de cazare din penitenciare, modernizăm spațiile existente, iar în perioada 2021 – 2023  au fost realizate peste 2.000 de locuri noi în penitenciare, dintre care 1.282 în ultimul an. Cu astfel de investiții, România va rezolva toate problemele din acest domeniu. Mulțumesc echipei de la ANP pentru că a dus la maturitate acest proiect și urez tuturor celor implicați spor la lucru pentru a finaliza cu bine acest obiectiv important.”

În același context, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, dl Dan Halchin, a precizat:  „Această investiție este o piatră de temelie în drumul pe care trebuie să îl parcurgem pentru a îmbunătăți condițiile din sistemul penitenciar. Vom avea 900 de locuri, din care 100 pentru regim deschis. Această categorie va beneficia de 2 pavilioane. Noutatea o reprezintă unul dintre aceste pavilioane care va fi în exteriorul penitenciarului.  Practic, se va crea un mecanism prin care persoane private de liberate, în proximitatea eliberării, să fie cât mai puțin supravegheate și să își gestioneze viața aproape în toalitate singuri până la momentul la care vor fi eliberați”.

Proiectul de la Unguriu face parte dintre cele incluse în Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în vederea sprijinirii proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România semnat în anul 2019 și aprobat prin Legea nr.90/2020.

Unitatea are prevăzute 12 pavilioane de detenție interioare. Dintre acestea, 10 pavilioane vor fi destinate deținuților din regim semideschis, celelalte 2 fiind utilizate pentru cazarea celor 100 deținuți clasificați în regimul de detenție deschis.

Investiția are o valoare  de aproximativ 65 mil. Euro, iar finalizarea este prevăzută pentru anul 2028.