Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș au participat în data de 3 aprilie 2023, alături de alți oficiali români și europeni, la evenimentul de lansare a Politicii de Coeziune 2021 – 2027 care a avut loc la Palatul Culturii din Iași.
Marcel Boloș: ”Lansăm Politica de Coeziune 2021-2027, care aduce României 46 miliarde de euro pentru investiții strategice în spitale mai sigure, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și sprijin pentru mediul de afaceri. Acest instrument este cea mai importantă politică europeană de investiții, care vine să local, să mobilizeze resurse, fiind un vector pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică și dezvoltare, în toate regiunile și orașele din Uniunea Europeană. Până acum, fondurile europene au adus României competitivitate economică, evoluția PIB fiind puternic crescătoare (58,1%), iar productivitatea muncii înregistrând o creștere semnificativă (64%). Ne așteptăm ca proiectele contractate până la finalul lui 2021 să inducă o creștere economică cu 23% mai mare pentru finalul acestui an. Procesul de programare pentru perioada 2021 – 2027 a fost complex, cu multe provocări pe care le-am depășit împreună. Am conturat 16 Programe, 8 naționale și 8 regionale, în baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor. Și pentru că ne aflăm astăzi în regiunea Nord Est, cea mai mare ca suprafață și populație, doresc să reamintesc că, în stabilirea orientărilor strategice de dezvoltare, a fost avută în vedere o abordare integrată a nevoilor specifice regiunilor și teritoriilor, prin asigurarea unui echilibru între intervențiile susținute la nivel național și cele la nivel regional. De asemenea, am pus accent pe sinergia surselor de finanțare, mă refer atât la 2014-2020 și 2021-2027, cât și la PNRR. Evenimentul de astăzi îmi dă ocazia să le mulțumesc reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul constant acordat României și pentru încrederea pe care au arătat-o, mereu, în potențialul de dezvoltare al țării noastre.”
Elisa Ferreira: ”Programele de coeziune reprezintă o investiție comună, prin care Comisia Europeană și România angajează 45 de miliarde de euro pentru viitorul României. Este o sumă importantă, dar mai mult decât doar o sumă de bani, pentru că aceste investiții se regăsesc în schimbările din viața noastră. Aceasta este a treia rundă de programe de coeziune în România, fiecare dintre acestea fiind marcată de creștere economică, de progrese substanțiale și de creșterea nivelului de trai. În noua perioadă de programare, atât cele 8 programe naționale, cât și cele 8 programe regionale trebuie să contribuie la creșterea rezilienței și la o dezvoltare mai echilibrată a tuturor regiunilor din România. Ele reflectă voința noastră comună de a crea o Românie mai rezilientă care include și protejează toți cetățenii, iar acest lucru începe cu programele regionale ale căror investiții vor asigura faptul că dezvoltarea trece dincolo de București și că nicio regiune nu rămâne în urmă.”
Nicolas Schmit: ”Din momentul aderării la Uniunea Europeană, politica de coeziune a fost un instrument definitoriu pentru România și a adus schimbări reale în viața cetățenilor, abordând probleme sociale presante. Cu 10 ani în urmă, aproape 45% din populația României era în risc de sărăcie și excluziune socială, iar astăzi acest procent este cu 10 puncte mai mic. Între 2021 și 2027, politica de coeziune investește peste 30 de miliarde de euro în România, pe lângă cele 27 de miliarde prevăzute în PNRR. Împreună, am creat programe care abordează cele mai presante provocări ale României și sunt convins că impactul va fi unul important. Se vor crea noi locuri de muncă, se va îmbunătăți sistemul de educație și incluziunea socială, precum și serviciile publice de ocupare.”
Cartea Politica de coeziune
Elaborată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cartea prezintă o imagine de ansamblu asupra contribuției Politicii de coeziune la dezvoltarea economică, socială și teritorială a României și asupra investițiilor pe care le vor susține finanțările europene disponibile în perioada 2021-2027. Prima parte a cărții se concentrează asupra Politicii de coeziune, cea mai importantă politică de investiții de la nivelul UE și un instrument cheie pentru asigurarea dezvoltării incluzive, inteligente, digitale, reziliente și care contribuie la obiectivele privind neutralitatea climatică. Astfel, sunt prezentate rolul și impactul fondurilor aferente Politicii de coeziune și nivelul de absorbție a fondurilor în România. În continuare, cartea evidențiază contribuția programelor operaționale 2014-2020 la dezvoltarea fiecăruia dintre sectoarele cercetare, dezvoltare și inovare, digitalizare, mediul de afaceri, energie și schimbări climatice, mediu și riscuri, transport, educație, ocuparea forței de muncă, sănătate, incluziune socială, patrimoniu cultural și turism, iar apoi prezintă Programele Operaționale aferente perioadei de programare 2014-2020 și rezultatele obținute prin proiectele contractate. În context, sunt evidențiate proiecte de succes implementate cu sprijinul programelor operaționale, în exercițiul financiar anterior.
Ulterior, cartea prezintă viziunea României pentru dezvoltarea economică, socială și teritorială. Accentul este pus pe prezentarea strategiei și priorităților de programare, precum și a Programelor naționale și regionale care vor oferi finanțări pentru dezvoltarea României începând din 2023. Astfel, sunt prezentate într-o abordare unitară prioritățile de investiții, alocarea financiară, beneficiarii eligibili sau grupul țintă și rezultatele prevăzute pentru fiecare Program Național și Regional.
Noile programe finanțate din Politica de coeziune aferentă perioadei 2021-2027 vor însuma 46 de miliarde de euro pentru investiții în spitale mai sigure, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și sprijin pentru mediul de afaceri.