Poliția Română, prin Direcția de Poliție Transporturi, împreună cu partenerii din Asociația Europeană a Polițiilor Feroviare (RAILPOL), a organizat, în perioada 24-26 septembrie a.c., exercițiul „RAIL INVEST 2024”. Acesta a simulat capacitatea de intervenție în cazul unui accident feroviar de amploare, cu zeci de victime. La activități au participat 200 de forțe de intervenție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Scenariul exercițiului a vizat intervenția, investigarea și cercetarea la fața locului, în cazul unui accident feroviar, urmat de deraierea unui vagon de călători și răsturnarea acestuia pe calea ferată.

Astfel, conform scenariului, la data de 25 septembrie 2024, în jurul orei 8, printr-un apel 112, conductorul trenului de călători, care circula pe ruta București-Budapesta, anunța că, la iesirea din stația CFR Cluj-Napoca, a intrat în coliziune cu ultimul vagon al unui tren de marfă, care transporta combustibil.

În urma coliziunii, primul vagon din compunerea trenului de călători s-a răsturnat, iar un incendiu s-a produs la locomotiva de remorcare a acestuia. Peste 40 de persoane au fost rănite, existând și victime decedate.

Apelul a fost preluat simultan în dispeceratul I.P.J. Cluj și I.S.U. Cluj și, ulterior, a fost transferat la Secția Regională de Poliție Transporturi Cluj-Napoca. Având în vedere proporțiile accidentului, prefectul județului Cluj a declanșat planul roșu de intervenție.

Salvarea călătorilor, a personalului feroviar, precum și prevenirea producerii unor noi incendii au reprezentat prioritățile echipei complexe care a asigurat intervenția la fața locului.

Delimitarea perimetrului și trierea victimelor s-au realizat în primele clipe, ulterior, victimele fiind transportate la spitalul mobil aflat în imediata apropiere a locului tragediei feroviare. De asemenea, având în vedere amploarea evenimentului, a fost trimis un elicopter din cadrul Inspectoratului General al Aviației, atât pentru supraveghere din aer, cât și pentru a asigura transportul aerian la unități medicale.

După ce toate victimele au fost preluate de pompieri și medici, a fost declanșată cercetarea la fața locului, sub coordonarea unui procuror.

Polițiștii criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, dar și de la mai multe structuri județene au stabilit modalitatea de fixare și ridicare a probelor.

În paralel, polițiștii de la structurile de transporturi feroviare, atât din cadrul I.P.J. Cluj, cât și din județele limitrofe, au început cercetarea penală.

Peste 200 de forțe aparținând doar Ministerului Afacerilor Interne au format echipa multidisciplară de intervenție în caz de dezastru.

Alături de polițiștii specializați în cercetarea accidentelor feroviare, au lucrat specialiști din cadrul Ministerului Transporturilor. Totodată, pentru uniformizarea procedurilor de intervenție la nivel Uniunii Europene, au fost prezenți oficiali din Polițiile Feroviare ale altor 14 state membre.

Exercițiul a presupus parcurgerea etapelor scenarului, dar și evaluarea modalității de gestionare a situațiilor create.

,,RAIL INVEST 2024” și-a atins scopul, acela de a oferi oportunitatea specialiștilor de a-și testa capacitățile operaționale, pentru a identifica zonele care necesită îmbunătățiri în planul de reacție la dezastre, pe cele două paliere privind salvarea victimelor și investigarea cauzelor producerii accidentului feroviar. Astfel, s-a pus accent pe comunicarea interinstituțională, coordonarea eficientă și protejarea populației.

Instituții implicate în exercițiu: Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Aviației, Serviciul de Ambulanță, CFR Călători, CFR Infrastructură, Autoritatea Feroviară Română, Autoritatea de Siguranță Feroviară Română, Agenția de Investigare Feroviară Română, RAILPOL.

Poliția Română mulțumește tuturor participanților și reamintește importanța acestor exerciții privind siguranța populației și pregătirea pentru intervenția la dezastre.