Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia la exploatația unui operator economic din localitatea Veștem

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Dorin Crețu, în calitatea sa de președinte s-a întrunit astăzi, 31.10.2024 și a aprobat, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia la exploatația unui operator economic din localitatea Veștem.

In data de 28.10.2024, au fost recoltate 2 seturi de organe de la cadavre porc gras, din hala nr.8, aparținând exploatației unui operator economic din localitate Veștem.

In urma analizelor de laborator a fost emis BA nr.13023/28.10.2024, cu rezultat pozitiv, emis de LSVSA SIBIU, probele fiind pozitive pentru PPA la examenul virusologic Real Time PCR.

In vederea confirmării, probele au fost expediate in regim de urgență la IDSA București, rezultatul fiind pozitiv, conform BA nr.15191 din data de 29.10.2024.

Menționăm că la data de 29.10.2024 în exploatație exista un efectiv de 3648 capete suine, categoria porc gras.

În urma verificărilor în teren, coroborat cu modul de dispunere al halelor și utilităților, precum și punctul de vedere al reprezentanților societății, s-a propus crearea unor subunități epidemiologice reprezentate de hala 7 – 1700 capete, respectiv hala 8 – 1912 capete si hala 6 – 36 capete.

Astfel, s-a dispus reconfigurarea circuitelor de eliminare SNCU, circulația personalului, distinct pe fiecare hală. Scopul acestor măsuri este de a menține efectivul din hala 7, fapt pentru care s-a dispus monitorizarea efectivului de suine din hala 7 prin recoltări zilnice de probe in vederea examenelor de laborator prin metoda Real Time PCR, precum si examene clinice. In situația in care rezultatele de laborator pentru hala 7 sunt negative, pentru o perioada de minim doua săptămâni, aceste animale vor putea fi abatorizate sub control sanitar veterinar.

In baza rezultatelor stipulate in buletinul de analiza emis de IDSA, urmează uciderea efectivului din hala 6 si hala 8, prin gazare si îngropare in apropierea fermei, efectivul fiind de 1948 capete porc gras.

Toate cadavrele din moarte sau ucise vor fi dezinfectate si îngropate împreună cu furajele neconsumate, materialul absorbant si toate materialele care au avut contact direct si indirect cu animalele; de asemenea se va proceda la dezinfecția adăpostului și la dezinfecția întregii exploatații împreună cu utilajele adiacente. Dejecțiile vor fi stocate in lagunele fermei și vor fi tratate cu dezinfectant în vederea neutralizării virusului.

În cazul diagnosticării Pestei porcine africane si in efectivul din hala 7 se va urma aceeași conduita ca și la celelalte doua hale, cu aplicarea măsurilor aprobate de CLCB pentru halele 6 si 8.

Ancheta epidemiologica este în curs de desfășurare.

Boala a fost notificata la ANSVSA conform raportului de notificare-confirmare nr. 15029 din data de 30.10.2024, conform ORD.ANSVSA nr.79/2008.

A fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului de minim 3 km pe raza localităților:Veștem, Colonia Tălmaciu și Tălmaciu și o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km aferentă localităților: Cisnădie, Mohu, Șelimbăr, Bungard, Casolț, Avrig, Bradu, Mârșa, Racovița, Sebeșu de Sus, Turnu Roșu, Boița, Tălmăcel și Sadu.

In aceste zone, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite in legislația comunitară specifică: Regulamentul (UE)2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor si Regulamentul Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei de completare a Regulamentului 429/2016 in ceea ce privește normele de prevenire si control al anumitor boli listate.

Măsuri care trebuie aplicate în unitățile din zona de protectie:  

  • efectuarea de  examene clinice la toate suinele existente in exploatatii/gospodarii precum şi a unui control al mărcilor de identificare a porcilor si registrului de exploatatie.
  • circulaţiaşi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploataţiilor, sunt interzise, cu excepţia aprobării autorităţii competente. Această interdicţie nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire. De asemenea, se poate acorda o derogare pentru porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de protecţieşi se îndreaptă spre un abator situat în respectiva zonă în vederea unei sacrificări imediate;
  • camioanele şi celelalte vehicule şi echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, purinul etc.) sunt curăţate, dezinfectate, dacă este necesar, dezinsectizate şi tratate cât se poate de repede după contaminare. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curăţatşi dezinfectat, apoi inspectat şi reautorizat pentru transport de către autoritatea competentă;
  • nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploataţie, nici nu poate ieşi din aceasta fără autorizarea autorităţii competente;
  • toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie imediat declaraţiautorităţii competente, care procedează la investigaţiile corespunzătoare, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic;
  • porcii pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi numai cu aprobarea si in conditiile stabilite de autoritatea competenta.
  • materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci nu pot părăsi exploataţiile situate în interiorul zonei de protecţie;
  • orice persoană care intră sau iese din exploataţia de  porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.

Măsuri în zona de supraveghere stabilită.

  •  trebuie să se efectueze un recensământ al tuturor exploataţiilor cu porcine;
  • circulaţiaşi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploataţiilor, sunt interzise, cu excepţia aprobării de către autorităţile competente. Această interdicţie nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de supraveghere şi se îndreaptă spre un abator situat în respectiva zonă, în vederea unei sacrificări imediate;
  • camioanele şi celelalte vehicule şi echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, purinul etc.) sunt curăţate, dezinfectate, dezinsectizate şi tratate cât mai repede după contaminare. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curăţatşi dezinfectat;
  •  nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieşi din exploataţie fără autorizarea autorităţii competente, în următoarele şapte zile de la stabilirea zonei;
  • toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie de îndată declaraţiautorităţii competente, care procedează la investigaţiile corespunzătoare, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic;
  • porcii pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi numai cu aprobarea si in conditiile stabilite de autoritatea competenta.
  • ) materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci nu pot părăsi exploataţiile situate în interiorul zonei de supraveghere;
  • orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru  a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.
  • supravegherea exploatației de porcine SC PREMIUM PORC SIBIU S.R.L. – ferma Veștem – prin restricții de mișcare a efectivelor, monitorizarea zilnică clinică si prin prelevare de probe specifice conform  Regulamentului CE nr. 687/2020.

Planul de măsuri este dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA). El se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice  identificate pe parcursul implementării  măsurilor.

Măsuri întreprinse în focar.

  • Toți porcii din halele afectate vor fi uciși in regim de urgență, sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane atât în timpul transportului, cât și în timpul uciderii, se vor respecta normele de protecție si bunăstare în timpul uciderii animalelor.
  • cadavrele porcilor morți și a celor uciși, vor fi dezinfectate și îngropate împreună cu furajele și materialul absorbant, sub supraveghere oficială. Carcasele porcilor sacrificați în abator in zilele precedente, puse sub sechestru/reținere oficiala, in data de 28.10.2024, vor fi transportate la locul de efectuare a neutralizării alternative, sub control sanitar veterinar oficial, fiind supuse aceluiași tratament ca și cadavrele suinelor. Dejecțiile vor fi stocate in lagunele fermei si vor fi tratate cu dezinfectant in vederea neutralizării virusului. In situația in care in vederea neutralizarii alternative a cadavrelor se intersecteaza un drum public, la intrarea și ieșirea pe acest drum se vor amenaja dezinfectoare rutiere în vederea reducerii riscului de diseminare a bolii.
  • orice substanţă sau deşeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, vor fi supuse neutralizării; toate materialele de unică folosinţăpotenţial contaminate şi în special, cele utilizate pentru operaţiunile de ucidere, vor fi distruse; aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu manualului de operaţiuni pentru PPA si sub supravegherea medicului veterinar oficial.
  • după eliminarea porcilor (uciderea şiingropare), clădirile destinate adăpostirii porcilor şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul cadavrelor, precum şi echipamentul, aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd şipurinul susceptibile de a fi contaminate vor fi curăţate, dezinsectizate şi dezinfectate;
  • se va efectua ancheta epidemiologică

Unitățile Locale de Sprijin (ULS) din zona de restricție și nu numai, vor întreprinde de urgență următoarele:

-interzicerea organizării de târguri de animale, aglomerări de animale, expoziții sau orice alte evenimente care implică mișcarea animalelor, în special a porcinelor;

-la intrările şiieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale;

-se vor intreprinde campanii de informare a crescătorilor de suine cu privire la: evolutia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restrictiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescători de suine, alte măsuri de prevenire a răspândirii si combatere a bolii;

– actualizarea listei cu personalul nominalizat pentru interventia în teren în caz de boli majore; stocurile de materiale, echipamente si utilaje necesare interventiei în teren în caz de boli majore (ex; salopete, cizme, lopeti, găleti, saci, mături, remorcă, încarcator -buldoexcavator, generator curent, etc.);

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  Hotărârii de Guvern nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarului de boli transmisibile ale animalelor.

Conform deciziei de informare a cetățenilor pentru a limita răspândirea bolii, până la noi dispoziții, se ordonă următoarele:

– toate porcinele din localitate se vor ține închise în adăpost, fără acces la pășunat și bălți, pentru a împiedica venirea in contact a porcinelor domestice cu cele sălbatice și pentru a limita răspândirea bolii;

– toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte semnalate la porcinele din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

– toate cazurile în care cadavrele de porcine sunt descoperite în locuri publice, se anunță, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

– se interzice organizarea pe teritoriul localității de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale;

– toate indicațiile reprezentanților DSVSA SIBIU si a medicului veterinar de liberă practică împuternicit se respectă necondiționat.

Toţicetăţenii din această localitate sunt obligați să respecte măsurile indicate în prezenta dispoziţie. Nerespectarea prevederilor acestei dispoziții reprezintă încălcări ale legii. Aceste încălcări pot fi sancționate cu amenzi până la 3600lei.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare.