Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a primit, în perioada 26-28 noiembrie, la București și la Constanța, vizita șefului Statului Major al Forțelor Navale ale Republicii Elene, viceamiralul Dimitrios Eleftherios Kataras.
Programul a debutat marți, 26 noiembrie, cu o întrevedere a celor doi viceamirali cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, la sediul Ministerului Apărării Naționale. În cadrul acesteia, s-au purtat discuții cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane, precum și despre identificarea unor modalități noi de diversificare a instruirii comune. De asemenea, a fost evidențiată importanța inițiativei grupului operativ de combatere a minelor pentru asigurarea libertății de navigație din bazinul Mării Negre (MCM Black Sea Task Group).
Ulterior, delegațiile conduse de comandanții Forțelor Navale ale României și Greciei s-au deplasat la sediul Statului Major al Forțelor Navale unde, în prezența ambasadoarei Republicii Elene, Lili Evangelia Grammatika, au fost prezentate misiunile marinarilor militari români și modul în care structurile categoriei de forțe contribuie la respectarea și îndeplinirea angajamentelor țării noastră față de Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. Oficialii români și eleni au adus în discuție diverse elemente comune, atât din punct de vedere operațional, cât și al pregătirii și învățământului militar.
Miercuri, 27 noiembrie, șefii Statelor Major ale Forțelor Navale din România și Grecia au efectuat vizite în portul militar Constanța, la vânătorul de mine M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fregata „Regina Maria” – F-222 și nava-școală „Mircea”, precum și la sediul Centrului 39 Scafandri, unde a fost prezentat noul Sistem de Scufundare Simulată LH-300 din compunerea Laboratorului Hiperbar, cel mai performant sistem de antrenament al scafandrilor din Europa.
Ultima zi a vizitei delegației elene în România, joi, 28 noiembrie, a cuprins prezentări ale Direcției Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu” și Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, unde au fost expuse misiunile hidrografilor militari și rolul acestora în furnizarea informațiilor necesare pentru asigurarea libertății de navigație pe mare și pe fluviu, precum și nivelul la care instituțiile militare de învățământ din Constanța își pregătesc studenții și elevii pentru a deveni ofițeri și maiștri militari de marină.
De asemenea, pe durata vizitei în România a delegației elene, reprezentații Forțelor Navale Române au subliniat și importanța valorilor și tradițiilor marinărești, ale Dobrogei și ale țării noastre, prin vizitarea Muzeului Național al Marinei Române și a anumitor obiective culturale din Constanța și București.
Întâlnirea dintre partenerii români și greci contribuie la dezvoltarea cooperării militare dintre cele două țări, în vederea atingerii obiectivelor comune, ca furnizori de securitate regională și piloni de stabilitate în zona de sud-est a NATO.