42 de ani care s-au scurs de la trecerea în neființă a Generalului-maior Grigore Baștan

Un ceremonial militar religios, pentru a marca cei 42 de ani care s-au scurs de la trecerea în neființă a Generalului-maior Grigore Baștan, s-a desfășurat la Cimitirul Ghencea Militar din București, sâmbătă 7 februarie.

Considerat părintele parașutismului militar românesc, generalul Grigore Baștan a lăsat în urma sa o moștenire de curaj, devotament și inovație.

Să ne amintim de el cu onoare și să îi păstrăm vie memoria.

***

Generalul Grigore Baștan s-a născut pe 23 ianuarie 1922, la Coșcodeni, județul Bălți. Absolvent al Şcolii de pilotaj şi al Şcolii de Paraşutişti şi-a început cariera în anul 1941, cu gradul de sergent. A făcut parte din prima promoție de parașutiști ai României, înființată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Generalul Baștan a participat la eliberarea de sub ocupație nazistă a Aeroportului Băneasa și a zonei de nord a Bucureștiului. Pentru merite deosebite, a fost decorat cu „Virtutea militară de război, clasa a II-a”.

A inventat parașutele BG-7M și BG-3M, aflate mulți ani în dotarea trupelor de parașutiști din România.

La 20 august 1970 a stabilit recordul național de parașutare de la 10.000 de metri, cu o cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri.

Generalul-maior Grigore Baștan a îndeplinit funcțiile de comandant al primului batalion de parașutiști, comandant al Trupelor de Parașutiști, locțiitor pentru Parașutiști al Comandantului Aviației Militare şi președinte al Comisiei Centrale de Parașutism din România. S-a stins din viață la 8 februarie 1983, în București