RAPORT
privind realizarea activităților cuprinse înPLANUL DE MĂSURI PENTRU ASIGURAREA SĂNATATII PUBLICE, A CREȘTERII GRADULUUI DE SIGURANȚĂ A CETĂȚENILOR ȘI A MENȚINERII ORDINII PUBLICE, PRECUM ȘI PENTRU PROTEJAREA CONSUMATORILOR ÎMPOTRIVA PRACTICILOR INCORECTE, în perioada premergătoare, cât și în timpul Sărbătorilor pascale 2025, la nivelul județului Sibiu
În urma activităților desfășurate de către inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu, având ca obiectiv verificarea modului de producție, prelucrare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare, a monitorizării stării de sănătate și circulației animalelor domestice si a prevenirii apariției unor boli, atat în perioada premergătoare, cât și în timpul Sărbătorilor Pascale 2025, în conformitate cu prevederile HOTĂRĂRII COLEGIULUI PREFECTURAL AL JUDEȚULUI SIBIU nr. 2/25.03.2025, sinteza acestora se prezintă astfel:
- ÎN DOMENIUL SIGURANȚEI ALIMENTELOR – Controale la obiectivele supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, a efectuat verificări privind respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării și comercializării produselor alimentare, în vederea asigurării consumatorilor de faptul că produsele sunt salubre, evitându-se prin aceasta apariția toxiinfecțiilor alimentare, la următoarele tipuri de obiective/ număr de controale:
- Hipermaketuri/supermarketuri: 17;
- Magazine alimentare: 35;
- Depozite alimentare: 4;
- Abatoare: 11;
- Unitate procesare carne: 2;
- Carmangerii: 53;
- Piețe agroalimentare: 8;
- Unități panificație: 9;
- Pescării: 3;
- Măcelărie: 2;
- Catering: 2;
- Laboratoare cofetărie-patiserie: 27;
- Pensiuni turistice: 5;
- Controale în trafic: 2;
- Alimentație publică: 29;
- Fabrica produse zaharoase: 4;
- Fabricare bere: 1;
- Centru reambalare ouă: 3;
- Rulote/ Unitate mobilă: 5;
- Vinărie: 1;
- Centru prelucrare lapte: 2;
Total: 225 controale oficiale efectuate.
Principalele neconformități identificate au fost: asigurarea deficitară a trasabilității alimentelor, depozitarea, ambalarea, igiena și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare, valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite.
Au fost aplicate un număr de 16 sancțiuni contravenționale, conform prevederilor H.G. nr. 984/2005, în valoare totală de 118400 lei, precum și 14 avertismente, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001.
S-a confiscat cantitatea de 655 kg carcasa bovină, în valoare de 19.000 lei, pentru abateri privind asigurarea trasabilității.
În abatoarele din județ, în perioada 18.03-17.04.2025, s-au sacrificat un număr de 7863 capete ovine, cu asigurarea controlului oficial sanitar veterinar pe întregul flux, iar animalele au provenit de la exploatații de pe raza județului Sibiu precum și din judete limitrofe.
- IN DOMENIUL SĂNĂTăȚII ANIMALELOR – examinarea clinică a animalelor din speciile receptive, afluirea de probe la laboratorul DSVSA SIBIU:
- au fost examinate clinic 4250 animale din specia porcină, fiind afluite la laborator un număr total de 72 probe, în directia PPA și PPC.
- au fost examinate clinic 21400 animale din specia bovină, fiind afluite la laborator un număr total de 90 probe, în direcția Encefalopatiei Spongiforme Bovine.
De asemenea, personalul cu atribuții din cadrul DSVSA Sibiu a monitorizat în permanență activitățile de comerț inter județean cu animale din specia ovină și nu numai, fiind acordate avize interjudețene, pentru un efectiv total de 58011 ovine.
Totodată, în vederea prevenirii apariției Febrei Aftoase și a Pestei Rumegatoarelor Mici, boli cu impact major din punct de vedere epidemiologic și economic, în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au fost efectuate urmatoarele activități de monitorizare si control:
- 40 exploatații de ovine controlate, cu un efectiv total de 22900 animale,
- 59 exploatații de bovine controlate, cu un efectiv total de 6802 animale,
- 8 exploatații porcine controlate, cu un efectiv total de 24112 animale.
Au fost dispuse măsuri corective, cu termene de remediere, precum și un numar de 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 24000 lei, pentru abateri privind identificarea, înregistrarea și circulația animalelor.
- In ceea ce priveste supravegherea calităţii şi salubrităţii, prin prelevări de probe la materii prime, semifabricate, produse finite, pentru examen microbiologic, fizico-chimic, pentru determinarea aditivilor, a contaminanţilor, pesticide şi alte rezidii, pentru organisme modificate genetic, depistarea fraudelor alimentare, gradul de radioactivitate, calitatea apei şi teste de sanitaţie pentru supravegherea stării de igienă a unităţilor:
- Analize microbiologice la produse alimentare, calitatea apei şi teste de sanitaţie – 854 analize,
- Analize fizico- chimice la produse alimentare – 126 analize